1. Oktobra 2020.

Raste broj đaka ZARAŽENIH KORONOM, a ovo su NOVE PREPORUKE za škole u Srpskoj

Big Portal

U Institutu za javno zdravstvo RS kažu da se prenos između učenika koji idu u isti razred, do sada, dešavao uglavnom u situacijama kada su ta djeca imala kontakt i izvan škole.

– Povećanju broja potvrđenih slučajeva među djecom školskog uzrasta od početka školske godine je, vjerovatno, značajno doprinijelo češće testiranje djece sa simptomima nego u ranijem periodu. Kako

djeca često imaju blagu kliničku sliku kovida, uzak spektar simptoma i kratkotrajne simptome, ovakvoj kliničkoj slici se mnogo više pažnje poklanja i češće se testira od kako je počela školska godina – saopštili su iz IJZ RS.

U skladu sa navedenim podacima, a s ciljem da se poveća sigurnost djece i nastavnog osoblja u školama, te istovremeno smanji broj suvišnih odlazaka u karantin, IJZ RS je izradio preporuke za nošenje maski u školama, koje podrazumijevaju da i učenici i nastavno osoblje nose maske za vrijeme cijelog boravka u školi.

U kontekstu navedenog, preporuke za postupanje u školama su sljedeće:

– Ako učenik dobije temperaturu ili druge akutne simptome zarazne bolesti kompatibilne sa kovidom tokom boravka u školi, škola će odmah pozvati roditelje/staratelje da dođu po dijete. Bilo koji akutni simptom zarazne bolesti je dovoljan razlog da se učenik izuzme iz škole. Dok dijete čeka roditelje, biće smješetno u posebnu prostoriju određenu i korištenu samo za te namjene.

– Ukoliko neko od nastavnog osoblja tokom boravka u školi dobije akutne simptome zarazne bolesti, mora odmah da napusti školu i javi se nadležnom domu zdravlja radi pregleda i dalje procjene.

– Učenike iz odjeljenja učenika/nastavnika sa simptomima treba izvesti iz učionice da bi se i ta prostorija provjetrila i dezinfikovala, nakon čega se vraćaju i nastavljaju nastavu.

– Roditelj/staratelj učenika sa simptomima, odnosno nastavnik sa simptomima, kontaktira nadležnog porodičnog doktora/nadležnu ambulantu za respiratorne infekcije u domu zdravlja. Oni, u slučaju sumnje na kovid 19, uzimaju bris nosa i upućuju uzorak na testiranje.

Treba imati u vidu često blaže kliničke slike kovida kod djece, kraće trajanje simptoma i manje specifične simptome, kako se ne bi napravio propust u prepoznavanju da se radi o kovidu.

– Ukoliko nadležni porodični doktor procijeni da je učenik/nastavnik vjerovatan slučaj ili ukoliko se dijagnoza potvrdi laboratorijski, o istom hitno telefonskim putem mora biti obaviještena nadležna higijensko epidemiološka služba i škola.

– Nadležni epidemiolog/HES sprovodi epidemiološko istraživanje i utvrđivanje kontakata vjerovatnog ili potvrđenog slučaja, kako u okviru škole tako i izvan škole, te daje preporuku za mjeru izolacije vjerovatnog/potvrđenog slučaja, te mjeru karantina za kontakte visokog rizika.

– Ako je PCR test na kovid-19 kod učenika/nastavnika sa simptomima akutne infekcije negativan, učenik/nastavnik ostaje kod kuće do kliničkog oporavka. Neophodno je da bude bez simptoma barem 48 sati prije povratka. Ukoliko kod pacijenta i dalje postoji sumnja na kovid, test se može ponoviti nakon dva-tri dana, te se osoba ne vraća u školu do kliničkog oporavka i negativne potvrde drugog testa.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare
Mia
Mia
3 godine prije

Obrnuto proporcionalno rastu broja zarazenh, pada broj odgovornih u institucijama ove banana drzave.