“Rast broja slučajeva zbog novih mjera distanciranja” - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Rast broja slučajeva zbog novih mjera distanciranja”

Ponovni rast broja novih slučajeva korona virusa koje su neke evropske zemlje registrovale posljednjih nedjelja prouzrokovan je promjenama mjera socijalnog distanciranja, izjavila je danas portparolka Regionalne kancelarije SZO za Evropu Sara Tajler.

Prema njenim riječima, rizik od ponovnog pojavljivanja i širenja bolesti će se nastaviti i potrebno ga je “održivo kontrolisati rigoroznom primjenom javnozdravstvenih mjera jer virus cirkuliše između i unutar zemalja”, prenosi TAS S.

– Preporučujemo svim vladama da nastave sa testiranjem, praćenjem, liječenjem i izolacijom, da nadgledaju rast broja novih slučajeva i da ponovo uvedu strože mjere, ukoliko je potrebno, uz sveobuhvatni angažman zajednica. Takođe je od presudnog značaja održavanje osnovnih zdravstvenih usluga – rekla je ona.

Tajler je podsjetila da uspjeh zavisi od cijelog društva. Uz to, svaki pojedinac mogao bi da doprinese ovim naporima prateći sanitarne propise, poput pranja ruku, držanja na sigurnoj udaljenosti od drugih i nošenja maske – tamo gdje je to moguće – poručila je Tajler.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Uhapšeno 11 lica, spriječena trgovina heroina iz BiH

M.

Konzul BiH prijetio ratom, sankcija ni na vidiku

M.

Duge kolone vozila na Donjoj Gradini i Velikoj Kladuši

M.

Ostavite komentar