Rasprava o korona-zakonu u ponedjeljak: Prekinuta sjednica Parlamenta FBiH - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Rasprava o korona-zakonu u ponedjeljak: Prekinuta sjednica Parlamenta FBiH

Dom naroda Parlamenta FBiH večeras nije razmatrao Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom korona virusa odnosno korona-zakon.

Nakon cjelodnevne rasprave o rebalansu budžeta od 5,5 milijardi KM, koji je u konačnici usvojen, predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović ocijenio je da zbog mnoštva prijavljenih za diskusiju u vezi sa ovim zakonom nije bilo izgleda da se nastavi sjednica, piše Klix.

–Svakako se ova prostorija mora prozračiti, a i mi bi to trebali – kazao je on, dodavši da će nastavak sjednice Doma naroda o korona-zakonu biti nastavljen u ponedjeljak.

Prethodno se za riječ javio delegat Elmedin Konaković kazavši da se ovaj zakon usvaja nakon više od 40 dana otkada je kriza s pandemijom počela.

–Ove subvencije ne pokrivaju ni minimalac. Ali ovdje ste pokazali da vas taj mali čovjek ne zanima već da za njega budu plaćeni doprinosi. Imaćete stotine hiljada preduzeća u stečaju, a na biroima za zapošljavanje 33.000 ljudi – rekao je, između ostalog, Konaković.

Ovaj zakon poznatiji kao korona-zakon predviđa, između ostalog, subvencionisanje doprinosa za obavezna osiguranja, obustavu obračuna i plaćanje zatezne kamate na javne prihode, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, kao i uspostavu Garancijskog fonda.

Vlada FBiH je prošle sedmice pred sjednicu Predstavničkog doma uložila vlastitih 10 amandmana koji su na sjednici tog doma zajedno sa zakonskim rješenjem i usvojeni. S druge strane odbačeni su mnogi amandmani opozicije.

Premijer Novalić je danas izjavio da je ovaj zakon kao dio paketa sa rebalansom sistemsko rješenje za pomoći privredi.

Tek nakon što korona-zakon stupi na snagu firme će moći predati zahtjev za pomoć iz stavke 4 ovog zakona s dokazom o padu prometa za minimalno 20 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

Srpskainfo
Foto: Dom naroda FBiH

Danas objavljeno

Zeman: Priznanje nezavisnosti Kosova je greška

M.

Astra Zeneka dozvoljena svim starosnim grupama u Njemačkoj

M.

SAD: Pucnjava u srednjoj školi, ranjene tri osobe

M.

Ostavite komentar