Raspoređeni su: Putin "uperio" krstareće rakete u Japan - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Raspoređeni su: Putin “uperio” krstareće rakete u Japan

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je rasporedilo mobilne odbrambene raketne sisteme na severnim Kurilskim ostrvima.

Japan polaže pravo na južna Kurilska ostrva koja drži Rusija, koja Tokio naziva severnim teritorijama. Reč je o teritorijalnom sporu koji datira još od kraja Drugog svetskog rata, kada su ih sovjetske trupe okupirale i potisnule Japan.

Ruski raketni sistem Bastion, koji ima rakete dometa do 500 km, raspoređen je na ostrvu Paramušir u severnom delu Kurilskih ostrva, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

“Obalne službe Pacifičke flote održavac´e 24-časovnu stražu kako bi kontrolisale susedno morsko područje i zone moreuza”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je saopštilo da je u Paramuširu formiran vojni kamp sa uslovima koji omoguc´avaju celogodišnju službu, smeštaj, rekreaciju i ishranu osoblja.

Do raspoređivanja dolazi godinu dana nakon što je Rusija rasporedila sisteme Bastion na ostrvu Matua, u centralnom delu Kurilskog grebena, navodi se u saopštenju ministarstva.

Vašingtonski Centar za strateške i međunarodne studije napisao je u septembarskom izveštaju da je militarizacija Kurilskih ostrva od strane Moskve, u senci njene invazije na Ukrajinu, “u velikoj meri prošla ispod radara”.

“Potezi Rusije da povec´a svoje prisustvo sugerišu da c´e ostrva nastaviti da igraju pogubnu ulogu u buduc´nosti rusko-japanskih odnosa i da bi Japan i Sjedinjene Države trebalo da prodube konsultacije u vezi sa ruskim aktivnostima u regionu”, objavljeno je u izveštaju navodi se na sajtu Centra.

Japan se pridružio zapadnim saveznicima u uvođenju ekonomskih sankcija Rusiji nakon što je poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u, kako Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”. Ukrajina i njeni saveznici kažu da je Rusija pokrenula ničim izazvan rat.

Rusija se povukla iz mirovnih pregovora sa Japanom i zamrznula zajedničke ekonomske projekte u vezi sa spornim Kurilskim ostrvima zbog japanskih sankcija uvedenih kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Danas objavljeno

U raciji u Tirolu pali i dileri iz BiH, rasturali kilograme kokaina i marihune

M.

Rusija: Primoravaju nas da ubrzamo tempo

M.

Moskva i Peking udruženi: Odlučili smo

M.

Ostavite komentar