31. Oktobra 2021.

Rasplamsava se “rat”; “Nastavićemo”

Big Portal

Najavio je i moguću tužbu protiv Pariza, preneo je “Jutarnji list”.

Novi rast napetosti dogodio se uoči planiranog sastanka Džonsona i francuskog predsednika Emanuela Makrona u nedelju na marginama samita G20 u Rimu i dan nakon što je London pozvao na razgovor francusku veleposlanicu Ketrin Kolon.

Britanija i Francuska spore se o ribarstvu u britanskim teritorijalnim vodama nakon Brexita.

Prema sporazumu o Brexitu koji je stupio na snagu 1. januara, pristup država EU britanskim vodama regulisan je kroz izdavanje dozvola za ribarenje. Evropski ribari mogu nastaviti da love u britanskim vodama ako mogu dokazati da su to činili i ranije. Ali, za to im je potrebna dozvola Londona, pri čemu je nastao spor između dve države.

Pariz je zapretio Londonu strožim zdravstvenim i sigurnosnim proverama kamiona koji stižu s britanske teritorije te zabranom iskrcavanja ulova britanskih ribara u francuskim lukama od utorka ako Britanci do tada ne izdaju više dozvola za francuske ribare.

Tokom sastanka s predsednicom EK u subotu Džonson je izrazio zabrinutost “retorikom francuske vlade” o toj zapaljivoj temi između Londona i Pariza.

“Francuske pretnje potpuno su neopravdane i nisu u skladu s trgovinskim sporazumom Britanija i EU, a niti s međunarodnim zakonima”, rekao je Džonson po saopštenju iz njegove kancelarije.

Britanski ministar za Brexit Dejvid Frost u petak je kazao da vlada “aktivno razmatra” pokretanje sudskog procesa protiv Francuske po sporazum o Brexitu.

“Ako neko od naših partnera odluči da prekrši sporazum, onda ćemo nastaviti s tim”, dodao je Džonson u subotu.

Jedan od razloga za to nalazi se u rečima francuskog premijera Žana Kasteksa, čije je privatno pismo Ursuli fon der Lajen procurilo u medije. On je zatražio da Brisel u ovom sporu “pokaže da je veća šteta izaći iz EU nego u njemu ostati”.

Britanija je objavila da je dosad izdala 1.673 dozvole za ribarenje u 12 nautičkih milja od svoje obale, a njih 763 je otišlo francuskim plovilima, objavio je Rojters. Portparol francuske vlade rekao je kako je Francuska dobila upola manji broj dozvola nego je očekivala.

Fon der Lajen je, pak, u subotu kratko na Tviteru objavila da Komisija “intenzivno traga za rešenjima”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare