Raspisani izbori - na glasanje 3. aprila - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Raspisani izbori – na glasanje 3. aprila

Mađarski predsednik Janoš Ader raspisao je parlamentarne izbore za 3. april, saopšteno je iz njegovog kabineta.

U Mađarskoj će 3. aprila, pored parlamentarnih izbora, biti održan i referendum koji se odnosi LGBTQ pitanja.

Prvi put od preuzimanja vlasti 2010. godine, premijer Viktor Orban i njegova partija Fides suočiće će se sa ujedinjenim frontom opozicionih partija, zbog čega se očekuje tesna izborna trka.

Građani će odlučivati da li se nastaviti Orbanova politika, koja daje prioritet nacionalnom suverenitetu, tradicionalnim hrišćanskim vrednostima i stavovima protiv imigracije i LGBTQ pitanja, a koja su pokvarila odnose mađarske vlade i Evropske unije, ocenjuje Rojters.

Opozicioni savez uključuje Demokratsku koaliciju, Socijaliste, liberale i Jobik, nekadašnju krajnju desnicu, a sada partiju desnog centra.

Savez predvodi Peter Marki-Zaj, koji je 2018. godine okončao višegodišnju vladavinu Fidesa u Hodmezevašarhelju, gde je sada gradonačelnik.

Marki-Zaj tvrdi da poseduje veštine da privuče širok spektar birača koji žele promene, ali se suočava i sa izazovom da održi svoj šestostranački savez, koji je sada u anketama javnog mnjenja u tesnoj borbi sa Fidesom.

Što se tiče referenduma, biračima će biti postavljeno pitanje da li podržavaju održavanje radionica u školama koje se tiču seksualne orjentacije, bez saglasnosti roditelja, i da li smatraju da među decom treba “promovisati” procedure promene pola, navodi Rojters.

Takođe, građani će biti upitani da li medijski sadržaji koji mogu da utiču na seksualnu orjentaciju treba deci da budu prikazivani bez ograničenja.

Danas objavljeno

Četiri novorođenčeta zaražena u Bolnici Gradiška, teži slučajevi prebačeni u Banjaluku

M.

U luku Mariupolj uplovio ruski teretnjak

M.

Dodik: Radi mirnije budućnosti svi treba da odgovaraju za počinjene zločine

M.

Ostavite komentar