Raspisan konkurs u Banjaluci: Za vantjelesnu oplodnju mogu se prijaviti i žene do 45 godina - BIGportal.ba
Banja Luka

Raspisan konkurs u Banjaluci: Za vantjelesnu oplodnju mogu se prijaviti i žene do 45 godina

Grad Banjaluka je objavio javni konkurs za dodjelu jednokratne novčane pomoći za sufinansiranje troškova jednog postupka vantjelesne oplodnje.

Za ovu podršku bračnim parovima iz gradskog budžeta biće izdvojeno 95.000 KM, a pojedinačni iznos koji će biti dodijeljen za sufinansiranje postupka vantjelesne oplodnje iznosi 4.000 KM

– S ciljem veće podrške parovima pri ostvarivanju potomstva, povećana su sredstva, a donesen je i novi Pravilnik o dodjeli sredstava za podršku pronatalitetnoj politici, kojim je rok za prijave na konkurs produžen na 90 dana. Novim Pravilnikom takođe je povećana i starosna granica za žene, pa tako pravo na prijavu od sada imaju žene do 45 godina – poručuju iz Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Iz Odjeljenja su pojasnili da su prethodnim pravilnikom bile obuhvaćene žene do 42 godine u momentu podnošenja prijave, a da je ta granica sada povećana.

– Jedna od novina u ovom pravilniku je i ta da žena primalac reproduktivnih tkiva i/ ili ćelija i embriona u heterolognoj vantjelesnoj oplodnji može ostvariti jednokratnu novčanu pomoć bez obzira na broj obavljenih postupaka BMPO na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja – dodaju iz resornog odjeljenja.

Prema uslovima konkursa, koji je otvoren narednih 90 dana, mogu se prijaviti žene do 45 godine starosti koje su iskoristile pravo na tri postupka biomedicinski potpomognute oplodnje na teret sredstava Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, dok žena primalac reproduktivnih tkiva i/ili ćelija i embriona u heterolognoj vantjelesnoj oplodnji može ostvariti jednokratnu novčanu pomoć bez obzira na broj obavljenih postupaka BMPO na teret sredstava Fonda.

Takođe, potrebno je da u momentu podnošenja prijave na konkurs jedan od bračnih supružnika ima prebivalište na području grada Banjaluke u neprekidnom trajanju od četiri godine i duže, te da ranije nisu ostvarile pravo na dodjelu jednokratne novčane pomoći od Grada Banjaluka.

Danas objavljeno

Planirana isključenja el.energije za 28.06.2022. godine

Vanja A

Večeras i ujutro zaprašivanje komaraca u Banjaluci

M.

Od petka Banjaluka ostaje bez javnog prevoza?

M.

Ostavite komentar