Raspberry Pi prvi put poskupio - razlog je globalna nestašica zaliha - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Raspberry Pi prvi put poskupio – razlog je globalna nestašica zaliha

Raspberry Pi serija računara je poznata po svojim niskim cenama, gde osnovni Raspberry Pi 4 košta svega 35 dolara

Nažalost, globalni problemi s lancem snabdevanja su pogodili elektronsku industriju, a utiču na nestašicu komponenti, povećanje cena i povećanu potražnju.

Sve ovo je dovelo do toga da Raspberry Pi po prvi put zabeleži povećanje cene, pa tako 2GB Raspberry Pi 4 sada košta 45 dolara. Od maja 2020. godine ovaj model je dostupan po ceni od 35 dolara. Navodi se da je ovo povećanje cene privremeno, mada se očekuje da će problemi sa lancem snabdevanja trjhati tokom najvećeg dela 2022. godine.

Ovo je dovelo i do toga da se vrati Raspberry Pi 4 od 1GB. Prošle godine, 1GB Raspberry Pi 4 je prestao da se proizvodi, a 2GB model je dobio nižu cenu i zamenio je 1GB model. Sada se Raspberry Pi 4 sa 1GB RAM-a vraća i koštaće 35 dolara.

Na tržištu su trenutno limitirane zalihe 40nm silicijuma za kreiranje Raspberry Pi proizvoda, što znači da nema dovoljno materijala za kreiranje Compute Module 3, Compute Module 3+, Raspberry Pi 3B i Raspberry Pi 3B+ proizvoda. Trenutno se prioritet daje samo nekima od njih.

Izvor: Overclock3d

Danas objavljeno

Problemi za Apple – iPhone 13 se sve manje traži, a nema ni dijelova

Vanja A

Google Cloud otkriva planove za proširenje infrastrukture

Vanja A

Pixel Watch bi mogao da stigne na proljeće 2022. sa dizajnom bez okvira i Fitbit elementima

Vanja A

Ostavite komentar