10. Januara 2022.

Raspberry Pi može da otkrije napad zlonamjernog softvera pomoću elektromagnetnih talasa sa zapanjujućom tačnošću

Big Portal

Pi sistem za otkrivanje zlonamernog softvera se oslanja na elektromagnetne talase koji emituju iz računara potencijalne žrtve da bi otkrio zlonamerne aktivnosti. Istraživači tvrde da je sistem postigao tačnost od čak 99,82% tokom testiranja.

Kako piše Neowin, tim istraživača sa Istraživačkog instituta za računarske nauke i nasumične sisteme (IRISA) zajedno je došao do jedinstvenog rešenja za otkrivanje zlonamernog softvera. Sistem za otkrivanje zlonamernog softvera ne presreće softver niti istražuje pakete podataka koji ulaze i izlaze iz bilo kog računara. Umesto toga, Raspberry Pi procenjuje, sa iznenađujuće visokim stepenom tačnosti, tekuću aktivnost malvera, analizirajući specifične elektromagnetne (EM) talase.

Da bi razvili sistem za otkrivanje zlonamernog softvera, istraživači su priključili Raspberry Pi na osciloskop (Picoscope 6407) i sondu H-polja da bi otkrili promene EM polja. Prema Tom's Hardvare-u, oni su obučili računar sa jednom pločicom (SBC), „sa bezbednim i zlonamernim skupovima podataka koji pomažu u definisanju parametara potencijalne pretnje“.

pi2s.jpg

Jednostavno rečeno, istraživači su naučili Raspberry Pi da prepozna abnormalne obrasce elektromagnetnih talasa koje emituju računari kada ih napadne malver. Kada su istraživači testirali svoje rešenje, obučeni Raspberry Pi je uspeo da otkrije da je u toku napad malvera, sa tačnošću od 99,82%!

Najveća prednost Raspberry Pi sistema za otkrivanje zlonamernog softvera je to što je to spoljni sistem za praćenje. Korisnici ne moraju da instaliraju nikakav softver na potencijalne mete. Stoga, ovaj sistem ostaje potpuno imun na protivmere koje se primenjuju na mnoge vrste malvera kako bi se izbegao otkrivanje ili osakatili sistemi protiv malvera.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare