11. Februara 2022.

Rani simptomi bolesti koja je odnijela život srpske karatistikinje – “grublja” koža, svrab i otok

Big Portal

Iako se rak dojke kod većine žena primeti prvo kao tvrda oteklina u dojci, postoje i drugi znaci kao što su promena veličine i oblika dojke, naboranje kože dojke, uvlačenje i otok bradavica, krvarenje, osip na bradavici, dojci i u predelu pazuha. Žene neretko same napipaju čvor u dojci, ali treba imati na umu da nisu svi uvećani limfni čvorovi zahvaćeni mestazama.

Bol u dojci obično nije simptom raka dojke. Rano otkrivanje i lečenje daje veće šanse za izlečenje, a uobičajene metode za rano otkrivanje su samopregled dojke, profesionalna palpacija dojke i mamografija.

Istraživanja su pokazala da čak jedna od sedam žena dobije rak dojke, tako da je veoma važno da znate ključne signale.

Pored čvora, koji je tipičan znak raka dojke, trebalo bi da obratite pažnju i na promene na koži poput “grublje” kože, koja predstavlja zadebljano tkivo na dojkama i jamica, koje mogu biti tople i natečene.

Ukoliko se rak dojke dijagnostifikuje u ranim stadijumima, 70 do 80 odsto pacijentkinja ima šanse za trajno izlečenje. Postoje dva osnovna vida lečenja, koja zavise od stadijuma bolesti.

Postoji nekoliko vrsta raka dojke:

-Duktalni karcinom dojke je najčešći. Nastaje malignom transformacijom ćelija kanala mlečne žlezde.

-Lobularni karcinom dojke nastaje iz ćelija režnjeva mlečne žlezde i vrlo često se razvija obostrano, u obe dojke istovremeno.

-Inflamatorni karcinom je najređi oblik karcinoma dojke. Karakteriše ga pojava otoka, cvrenila, a obolela dojka je topla na dodir.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare