26. Maja 2022.

Rani simptom: Jedna boja noktiju ukazuje na opasnu bolest

Big Portal

Bilo da su kratki ili dugi, debeli ili tanki, vaši nokti mogu otkriti mnogo tajni o vašem zdravlju.

Promene u teksturi, debljini ili boji mogu signalizirati da ste bolesni pre nego što se pojave bilo koji drugi simptomi. Od nedostatka vitamina do određenih karcinoma i ranih znakova visokog šećera u krvi, nokti sadrže mnoge tragove.

Kada patite od hronične bolesti kao što je dijabetes tipa 2, još je važnije obratiti posebnu pažnju na zdravlje vaših noktiju. Ignorisani simptomi i loše upravljanje stanjem mogu dovesti do razornih zdravstvenih rizika. Promene u boji i debljini noktiju mogu upozoriti na rizik.

Šta je dijabetes tipa 2?

Dijabetes tipa 2 je hronično zdravstveno stanje u kojem se nivoi šećera povećavaju u krvotoku.

Tipično, hormon insulin pomaže u premeštanju glukoze iz krvi u ćelije, gde se koristi za energiju. Međutim, kod dijabetesa tipa 2, ćelije tela nisu u stanju da reaguju na insulin onako kako bi trebalo.

U kasnijim stadijumima stanja, telo takođe možda neće proizvoditi dovoljno insulina. Nekontrolisani dijabetes tipa 2 može dovesti do hronično visokog nivoa glukoze u krvi, što može izazvati nekoliko simptoma i potencijalno dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Simptomi dijabetesa tipa 2 na noktima

Kod nekih ljudi sa dijabetesom, nokti poprimaju žućkastu nijansu.

“Često ovakva promena boje ima veze sa razgradnjom šećera i njegovim uticajem na kolagen u noktima”, navodi Heltlajn.

Zdravstveni sajt je dodao: “Ova vrsta žućkaste boje nije štetna. Ne treba je lečiti. Ali u određenim slučajevima, žutilo može biti znak infekcije noktiju. Nokti će postati žuti i postati lomljivi.” Druge promene na noktima

“Mnoge uobičajene bolesti mogu se manifestovati kroz izgled vaših noktiju”, dodala je dr Elizabet Salada.

“Uvek želite da budete svesni bilo kakve promene oblika nokta, debljine, konzistencije gledajući na površinu, boju nokta, da li je nokat odvojen od nokatnog ležišta. Malo rumenilo na dnu nokta ponekad je takođe simptom dijabetesa.” Rani simptomi dijabetesa uključuju:

  • Konstantna glad
  • Nedostatak energije
  • Umor
  • Prekomerna žeđ
  • Učestalo mokrenje
  • Zamagljen vid
  • Bol, peckanje ili utrnulost u rukama ili stopalima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare