Ramiz Salkić u posjeti Trebinju pozvao na ukidanje Republike Srpske - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Ramiz Salkić u posjeti Trebinju pozvao na ukidanje Republike Srpske

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, posjetio je danas Trebinje gdje je džumu-namaz klanjao u Osman-pašinoj džamiji te nakon toga posjetio Medžlis Islamske zajednice Trebinje.

Salkić se sastao i razgovarao sa Bošnjacima u Trebinju i tom prilikom još jednom istakao da je neophodno tražiti uređenje Bosne i Hercegovine po mjeri njenih građana.

Tako je istakao da temelj države trebaju biti ljudska prava i slobode te zvanične presude donesene pred Međunarodnim sudom pravde i Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju.

UZP dokazan presudom Stanišu i Simatoviću
Salkić je naveo da je prema presudi Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću RS označena kao dio udruženog zločinačkog poduhvata zajedno sa Srbijom i nekadašnjom Srpskom Krajinom.

“Zajednička zločinačka svrha ovog poduhvata bila je da se izvršenjem krivičnih djela većina nesrpskog stanovništva prisilno i trajno ukloni sa navedenih područja. Tu zajedničku zločinačku svrhu dijelili su određeni visoko pozicionirani politički, vojni i policijski rukovodioci iz Srbije, srpskih autonomnih oblasti Krajine i Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema, kao i iz Srpske Republike BiH, kasnije preimenovane u Republiku Srpsku”, naveo je.

Spomenuo je da su ti neki visoko pozicionirani ljudi bili predsjednik RS-a ratni zločinac Radovan Karadžić, predsjednik NSRS-a ratni zločinac Momčilo Krajišnik, kasnija predsjednica RS-a ratni zločinac Biljana Plavšić, komandant vojske RS-a ratni zločinac Ratko Mladić.

“Ako se ovome doda da je Međunarodni sud pravde presudio da su vojska bosanskih Srba i dijelovi policije počinili genocid u ‘sigurnoj zoni’ UN-a Srebrenica, jasno se nameće zaključak da civilizovani svijet koji je na strani istine i pravde u budućnosti ne bi trebao podržati ostanak ovakvog teritorijalnog uređenja koje je po zvaničnim presudama nastalo na temelju udruženog zločinačkog poduhvata i genocida, koji su počinili oni koji su bili dio udruženog zločinačkog poduhvata. Ovo posebno zbog činjenice da danas imamo izostanak katarze izabranih predstavnika bosanskih Srba i vodstva Srbije i ne samo izostanak katarze već otvoreno negiranje genocida, pravosnažnih sudskih presuda, te nagrađivanje i veličanje ratnih zločinaca”, posebno je naglasio Salkić.

Katarza izostaje s ovakvim državnim uređenjem
Kako kaže, sve dok imamo ovakvo teritorijalno uređenje države BiH te odlučivanje sa ekskluzivnim pravom entiteta da blokiraju njen napredak kroz entitetsko glasanje, izostat će katarza, suočavanje sa prošlošću predstavnika srpskog naroda te njihovo veličanje ratnih zločinaca i negiranje presuđenog genocida.

“Zbog toga je neophodno tražiti uređenje države BiH po mjeri građana ove zemlje, a čiji temelj trebaju biti ljudska prava i slobode, te zvanične presude donesene pred Međunarodnim sudom pravde i Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju. Ako je temelj dejtonskog uređenja bilo vojno pozicioniranje koje je nastalo na sili, torturi, progonu i zločinima vrijeme je danas da imamo uređenje koje će biti zasnovano na dokazanim i presuđenim činjenicama o udruženom zločinačkom poduhvatu i počinjenom genocidu”, poručio je Salkić.

N1

Danas objavljeno

Novi snažan zemljotres uznemirio građane Bosne i Hercegovine…

M.

Konačno se nazire kraj pandemije?

M.

Orban: Srbija već trebalo da bude u EU i Šengenu

M.

Ostavite komentar