Ram 2500 je sada dostupan i u izdanju Rebel - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Ram 2500 je sada dostupan i u izdanju Rebel

Ispred nas se nalazi ubjedljivo najbitniji model za Stellantis. Da, globalni gigant sa čak šesnaest brendova iz Sjedinjenih Američkih Država, Francuske, Italije, Njemačke i Velike Britanije, u najvećoj mjeri zavisi od jednog pikap kamioneta.

Ram Trucks je izdvojen od matičnog Dodgea 2011. godine, i bavi se prodajom samo komercijalnih vozila u Kanadi, SAD, Meksiku i par država Južne Amerike, ali ga ni to nije sprečilo da prošle godine na domaćem tlu isporuči 569.388 primeraka. Samo je Fordova F Serija privukla više kupaca, a kada znamo da svaki od njih donosi profit do dvadeset hiljada dolara, nije teško videti zašto je Ram toliko bitan za Stellantis.

Njegova ponuda je sada bogatija za još jedan model. I ranije smo imali prilike da vidimo proterensko izdanje Rebel („Buntovnik“) na manjem modelu Ram 1500, a počev od naredne godine će biti dostupan i u većem Ramu 2500. Ova četiri broja zapravo ne označavaju zapreminu motora kao što se originalno mislilo, već kategoriju kojoj pripadaju, pa je tako 1500 „Light Duty“ (za lagane poslove) dok su 2500, 3500 i 4500 takozvani „Heavy Duty“ (za teže poslove).

Većina proizvođača ne gubi vreme na terenske konfiguracije ovih verzija s odrednicom HeavyDuty pošto imaju veliku masu i uglavnom nisu sposobni za terene izvan asfalta. Ram je izuzetak takvog nepisanog pravila pošto još od Drugog svetskog rata nudi verziju nazvanu Power Wagon, a Rebel će da popuni poziciju ispod kao pristupačniji model.I šta onda ovaj buntovnik nudi? Pa sa mehaničke strane najveća izmena je opcija elektronski kontrolisanog zadnjeg diferencijala s ograničenim proklizavanjem, a Rebel se može pohvaliti i sa 20-inčnim felnama sa 33-inčnim terenskim pneumaticima i pločama ispod vozila, postavljenim s ciljem da ga zaštite od neravnih terena.

Dizajnerske izmene su slične onima na Ramu 1500 Rebelu i odlikuju ga agresivniji branici izrađeni od plastike. Američki proizvođač vozila kaže da oni češće trpe oštećenja, a da je plastika dosta jeftinija za zamenu i održavanje u poređenju sa hromom. Unutra primećujemo 12,0-inčni monitor i relativno jednostavnu klupu, ali za dodatni novac kupac će moći da bira između dva motora.

Standardan je benzinac radne zapremine 6,4 litre i može se pohvaliti sa 410 konjskih snaga i maksimalnih 582 Nm obrtnog momenta. Za one koji bi više snage, tu je i 6,7-litarski turbodizelaš sa šest cilindara u linijskoj konfiguraciji pozajmljen od firme Cummins. Razvija 370 „grla“ i maksimalnih 1.152 Nm obrtnog momenta. Benzinac je uparen sa osmostepenim automatskim menjačem, dok dizel pruža dve brzine manje, a u oba slučaja snaga se prenosi na sva četiri točka.

Ram će startovati sa isporukama 2500 Rebela tokom naredne godine po početnoj ceni od 68.940 američkih dolara.

AutoRepublika

Danas objavljeno

Na štandu BMW-a bit će izložen i novi M2 s paketom M Performance

Zeljka

FIAT kreirao prvi salon u metaverzumu

Zeljka

Napokon isporučen prvi električni kamion Tesla Semi

Zeljka

Ostavite komentar