9. Jula 2022.

Raković: Sinod SPC usvojio tekst Temeljnog ugovora sa Crnom Gorom

Big Portal

„SPC ima potpunu stabilnost u Crnoj Gori ali ovo je prilika da se produbi ta stabilnosti i njeni odosi sa Crnom Gorom“, rekao je Raković za Radio televiziju Srbije (RTS), precizirajući da je Sinod juče usvojio nacrt ugovora čime je postao predlog.

On je rekao da je Temeljni ugovor važan da se urede medjusobna prava i obaveze Crne Gore i SPC, da se još jasnije precizira status SPC u Crnoj Gori, i da se on odredi prema tamošnjem zakonu o verskoj slobodi.

Raković, koji je i analitičar crkvenih zbivanja, naveo je da nema nikakvih dilema da ga je juče usvojila i Vlada Crne Gore, jer ona odlučuje prema svom poslovniku, prema čijim odredbama je, kako navodi, za odluku dovoljno 50 procenata plus glas jednog od ministara.

„Bilo je više nego dovoljno glasova. Eventualno ponovljeno glasanje može se odnositi samo za ova tri člana vlade koji nisu bili na sednici, ali ni to se neće dogoditi. Odluka je doneta, vlada Crne Gore je sinoć uputila saopštenje da je usvojila nacrt ugovora i ta stvara je gotova“, rekao je Raković.

Prilikom nedavno susreta patrijarha Porfirija i crnogorskog premijera Dritana Abazovića, u Patrijaršiji, rečeno je da postoji saglasnost oko Temeljnog ugovora, ali mora da se sprovede predvidjena procedura.

Patrijarh Porfirije je objasnio da tekst „koji je u principu usaglašen, mora da prodje kroz Sinod i tu bude potvrdjen“, i da će naknadno, ako sve bude u redu, biti preciziran datum potpisivanja.

(Beta)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare