Raketni napad na američku bazu u Iraku - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Raketni napad na američku bazu u Iraku

Najmanje 15 raketa pogodilo je vazdušnu bazu Asad u zapadnom Iraku, gdje se nalaze američke trupe.

Po nepotvrđenim izveštajima, međutim, na bazu je palo čak 30 raketa. Eskalacija sukoba dešava se u momentu kada SAD i Iran stoje na ivici otvorenog rata.

Više lokacija je “napadnuto iranskim balističkim i krstarećim raketama”, objavio je Foks njuz pozivajući se na anonimne zvaničnike Pentagona. Zvanične potvrde Ministarstva odbrane SAD zasad nema.

Iranska novinska agencija FARS izvijestila je da je lansirano više raketa u znak osvete za prošlonedjeljni napad bespilotnim letjelicama, kojima je izvršen atentat na šefa Kudsa, generala Kasema Sulejmanija na međunarodnom aerodromu u Bagdadu, u kojem je nastradao zajedno s nekoliko vođa iračke šiitske milicije.

Anonimni zvaničnici Pentagona tvrde da su projektili došli sa iranskog tla, što bi bilo prvo takvo lansiranje od završetka iransko-iračkog rata 1988. godine.

  • Povlačenjem američkih trupa iz Iraka, ta zemlja bi se pretvorila u Iran – rekao je nedavno Tramp, a Iranu je, takođe, zaprijetio snažnim udarima ukoliko se usudi da napadne američke snage.

Baza Asad se nalazi u zapadnoj iračkoj provinciji Anbar, a raketni napad na nju je izvršen i početkom decembra, samo nedjelju dana nakon praznične posjete američkog potpredsjednika Majka Pensa i njegove supruge Karen povodom Dana zahvalnosti.

Žrtava nije bilo, a porijeklo raketa nikada nije utvrđeno.

SPUTNIK

Danas objavljeno

Veliki neuspjeh? “Izvinjavamo se”

M.

Ko su novi poslanici u Narodnoj skupštini RS

M.

Iran pogodio jak zemljotres – povrijeđeno najmanje 276 ljudi

M.

Ostavite komentar