RAK tvrdi: Gašenje analognih predajnika neće ugroziti slobodu medija i objektivno informisanje - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

RAK tvrdi: Gašenje analognih predajnika neće ugroziti slobodu medija i objektivno informisanje

Gašenje 171 analognog predajnika 26 javnih i komercijalnih TV stanica neće ugroziti slobodu medija i pravo građana na pristup informacijama iz različitih nezavisnih izvora jer više od 80 odsto domaćinstava ima pristup medijskim sadržajima putem kablovskih operatera, saopšteno je iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH /RAK/.

Programi svih 26 TV stanica koje emituju signal putem analognih predajnika, i koje su predmet sadašnjeg zahtjeva HAKOM, uključeni su u programsku listu skoro svih kablovskih operatera u BiH, što nedvosmisleno garantuje medijski pluralizam i pravo na slobodan pristup informacijama, navodi se u saopštenju.

Iz RAK-a su pojasnili da kablovsko preuzimanje programa TV stanica u BiH automatski podrazumijeva i mnogo veću pokrivenost i dostupnost programa na cijeloj teritoriji BiH, te bitno smanjenje troškova održavanja opreme za TV emitere.

RAK ne može preispitivati odluku o gašenju predajnika za digitalno zemaljsko emitovanje, jer ta obaveza proizilazi iz ranije preuzete i ratifikovane međunarodne obaveze i standarda koji BiH do sada nije ispunila, ali ima obavezu direktnog sprovođenja svih važećih dokumenata Međunarodne unije za telekomunikacije, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća da BiH nije ispunila globalno postavljeni rok za prelazak sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje, koji je istekao 17. juna 2015. godine, te napominje da su zahtjevi susjednih regulatornih administracija za gašenjem predajničkih lokacija analognih TV stanica iz BiH potpuno očekivani i dugo najavljivani.

Iz RAK-a su naveli da u njihovoj nadležnosti nije ni odluka o ulasku TV stanica u kapacitete “muks A” /MUX A/, koji su dodijeljeni javnim RTV servisima, te da u odgovorima na pojedinačne zahtjeve komercijalnih i javnih TV stanica, upućuju na javne radio-televizijske servise – BHRT i RTRS i tom prilikom jasno naglašavaju da će dati saglasnost na svaki prethodni dogovor postignut sa javnim RTV servisima za ulazak u raspoložive kapacitete multipleksa.

U saopštenju se navodi da RAK trenutno vrši provjeru aktuelnog iskorištenja multipleksa sa njegovim ukupnim kapacitetom, kao i analizu raspoloživosti u odnosu na preostali kapacitet “muks A”.

Danas objavljeno

Krivokapić preuzeo funkciju ministra pravde Crne Gore

M.

Upozorenje: “Nova runda sukoba”

M.

Zelenski jasan: “Ne planiramo”

M.

Ostavite komentar