Radovan Karadžić u tajnosti prebačen u Englesku - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Radovan Karadžić u tajnosti prebačen u Englesku

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić prebačen je juče u Englesku na služenje doživotne kazne zatvora.

Informaciju je saopštio Darko Mladić, sin nekadašnjeg generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kome Hag inače izriče pravosnažnu presudu 8. juna.

Karadžić će verovatno kaznu služiti sa ozloglašenim kriminalcima, od kojih su mnogi i muslimanski fundamentalisti, a koji su podsećanja radi u zatvoru već pokušali da zakolju generala Radislava Krstića.

Istaknuti pravnici su osudili protivpravno izručenje Radovana Karadžića u Veliku Britaniju.

Toma Fila, Vojislav Šešelj, Dimitrije Ilić i mnogi drugi pravnici saglasni su da se radi o nepravičnoj i nepravednoj odluci.

Javio se ćerki

U 14 časova juče Karadžić se javio ćerki Sonji iz Londona, i rekao da su ga prebacili u zatvor na jugu Britanije, 100 kilometara od Sautemptona.

“Iz Haga su mu dozvolili da se čuje sa upravnikom zatvora u kom će biti, a interesovalo ga je da li svoje knjige i spise može da prebaci iz Haga u zatvor u Engleskoj, gde će služiti doživotnu kaznu. Rečeno mu je da će biti smešten u novi deo zatvora, iz šezdesetih godina prošlog veka”, kaže advokat Goran Petronijević.

Dodaje da Karadžić pregovara kako bi svoje hard-diskove prebacio iz jedinice u Sheveningenu.

“Karadžić je pregovarao da prebaci hard-diskove iz Sheveningena, jer piše reviziju postupka, ali još uvek ne zna da li će to moći da uradi. Tražio je da ima kompjuter, kako bi mogao da radi na reviziji postupka. Njemu je bezbednost primarna i jedino je može imati u samici, a pitanje je da li će imati uslove koje je tražio”, rekao je za “Novosti” Goran Petronijević, pravni zastupnik Radovana Karadžića.

Sonja Karadžić Jovičević kaže da porodica opravdano sumnja u dobre namere prema Radovanu i da je njegovo naglo prebacivanje u Englesku samo dokaz da se sve radi kako bi mu se zagorčao život.

“Ne znamo ništa o njemu od juče. Čekamo da se opet javi. Neizvesnost nas uništava u čekanju Radovanovog poziva”, kaže Sonja.

Ona kaže da sad ima već 15 meseci kako ga porodica nije posetila i videla i da je to najduži period od kada je u zatvoru da ga nisu videli.

“Sve što su mogli da nam zakomplikuju da ga vidimo to su i uradili. Prebacivanje u Englesku je potez kako bi ga dodatno odvojili od porodice jer je to zemlja za koju treba viza. Na to sve strane diplomate likuju po Tviteru jer je Radovan prebačen u Englesku što je sramota i skandalozno”, kaže Sonja.

Ona ističe i da se onemogućavanjem da u Engelsku prebaci dokumenta i knjige na kojima radi jasno vidi da se sve čini da mu se zagorča život.

“Plašimo se da će samo biti gore po Radovana jer sve ukazuje na to”, ističe Sonja.

(Novosti)

Danas objavljeno

Preminula Marina Tucaković: Nije se izborila sa opakom bolešću

M.

“Islamska država” preuzela odgovornost za eksplozije u Avganistanu

M.

Preliminarni rezultati: Putinovoj stranci najviše glasova

M.

Ostavite komentar