Radončić naložio Graničnoj policiji da ne izvršava odluku Štaba RS - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Radončić naložio Graničnoj policiji da ne izvršava odluku Štaba RS

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudin Radončić dao je uputstvo Graničnoj policiji BiH “da rade u skladu sa Zakonom i da ne izvršavaju naloge Štaba za vanredne situacije Republike Srpske” kojim se od sutra poljoprivrednim proizvođačima u pograničnom dijelu uz rijeku Drinu omogućava da prelaze granicu da bi mogli obavljati poljoprivredne radove.

Iz Ministarstva bezbjednosti saopšteno je da je Republički štab za vanredne situacije u srijedu donio odluku da će poljoprivredni proizvođači u pograničnom dijelu uz rijeku Drinu koji imaju poljoprivredno zemljište u Srbiji od sutra moći prelaziti granicu da bi mogli obavljati poljoprivredne radove.

U saopštenju se navodi da je pitanje granice u isključivoj nadležnosti Savjeta ministara, koje svoje odluke donosi na prijedlog ovlaštenog predlagača, odnosno Ministarstva bezbjednosti.

Iz Ministarstva bezbjednosti navode i da je “vrlo neprihvatljiv i postupak Vlade Srbije da o namjeri otvaranja malograničnih prelaza nije obavijestila Ministarstvo bezbjednosti i Ministarstvo inostranih poslova (u Savjetu ministara BiH), već se direktno obratila Centru u Trebinju”.

“Zahtjev iz Republike Srpske, ako dođe oficijelnim putem u Ministarstvo bezbjednosti, biće razmotren i, po eventualno pozitivnom mišljenju, upućen na odlučivanje Savjetu ministara”, naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da Vlada Srbije o svojoj namjeri treba da uputi notu Ministarstvu inostranih poslova u Savjetu ministara “koje će je, opet, proslijediti Ministarstvu bezbjednosti na postupanje”.

“Na pitanju granice nema kompromisa i apsolutno sve mora biti u skladu sa zakonom i u duhu dobrosusjedskih odnosa i punog poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta države BiH”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva bezbjednosti.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Snažan ciklon pogodio Siciliju, ima poginulih

M.

Rusi spriječili otmicu civilnog broda u Gvinejskom zalivu

M.

Bajden je “optimističan”

M.

Ostavite komentar