5. Marta 2020.

Radojičić: Poziv na dodatni oprez i higijenu zbog pojave korona virusa

Big Portal

Poslije današnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, Radojičić je ukazao da do ponedjeljka, 9. marta, neće biti nastave u Osnovnoj školi „Branko Ćopić“, pošto je jedan od oboljelih – učenik ove škole.

-Jutros je obavljena dezinfekcija školskih prostorija, te onih objekata za koje je procijenjeno da postoje prvi kontakti odnosno onaj prvi krug u kojem se kretalo dvoje oboljelih. Danas se obavljaju i preventivni pregledi cijelog razreda i tu aktivnost nosi Dom zdravlja – naglasio je Radojičić.

On je ukazao da je Gradski štab za vanredne situacije 26. februara održao prvu sjednicu i uveo dnevno praćenje epidemiološke situacije u gradu zbog mogućnosti da se iz zemalja regiona u kojima su zabilježeni slučajevi virusa korona zaraza prenese na teritoriju Republike Srpske.

Danas počinje i pojačana kampanja informisanja javnosti, odštampani su i distribuirani plakati svim školama, vrtićima, ambulantama, tržnim centrima i drugim javnim objektima kako bi javnost bila informisana o postupanju u ovoj situaciji.

Gradonačelnik Radojičić je poručio da se to primarno odnosi na pojačavanje higijenskih mjera, te da će i nadležni gradski organi imati jače kotrole nad higijenskim stanjem na svim mjestima javnog okupljanja i u javnom prevozu.

Preporuka je da starija i lica sa hroničnim oboljenjima treba da smanje kretanje i izbjegavaju javna okupljanja jer su rizična grupacija.

Takođe, preporuka je da sugrađani bez simptoma i bez poziva ne dolaze u ambulante na testiranja.

Kako je rekao, Štab je procijenio da trenutno nema razloga da se javne aktivnosti i događaji otkazuju ili pomjeraju, jer je riječ o jednoj porodici i preventivnim mjerama u jednoj školi.

-Štab će nastaviti sa zasjedanjem i pratićemo stanje i cijeniti da li postoji potreba za nalaganjem nekih drugih mjera – naveo je Radojičić, koji je pozvao medije da prenose samo informacije koje dobiju od nadležnih zdravstvenih ustanova i gradskih i republičkih institucija.

Direktor Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović kaže da su apsolutno spremni za ovu situaciju, te pozvala sugrađane da slušaju uputstva zdravstvenih radnika i da ne podliježu panici za koju u ovom času nema mjesta.

-Oprez je neophodan, ali panika nikako nije poželjna – istakla je ona.

Prema njenim riječima, najbolje je da građani kontakt sa svojim porodičnim ljekarom ostvare telefonskim putem, te da samo oni sa ugroženim stanjem dođu u ambulantu.

-Danas do 11.45 časova ukupno je pregledano i uzeti su uzorci za 35 osoba, od kojih je 23 učenika i 12 nastavnika OŠ „Branko Ćopić“. Tokom dana očekujemo pregled za još jedan manji broj učenika – kazala je dr Todorović.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković kazao je da će rezultati svih ovih testova biti poznati večeras kasno ili sutra ujutro.

  • Radi se najmodrenijom tehnologijom sa testovima koje mi možemo da uradimo u ovom trenutku. Na osnovu rezultata, orjentisaćemo se za sve ostale mjere. Ne očekujemo da ta djeca budu pozitivna ali smo pristupili sa oprezom – kazao je on.

Svi učenici odjeljenja koje pohađa učenik sa pozitivnim nalazom na korona virus biće pod nadzorom u narednih 14 dana, odnosno u kućnoj izlociji.

  • Molimo roditelje i djecu da ne narušavaju izolacioni period napuštanjem domova. Jako je bitna disciplina u ovom periodu – dodao je Zeljković i još jednom ponovio da nema mjesta panici i da dva zaražena virusom, koja se dobro osjećaju i bez simptoma su, ne predstavlja epidemiju.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare