“Radnicima koji ne mogu na posao zbog virusa korona isplaćivati pune plate" - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

“Radnicima koji ne mogu na posao zbog virusa korona isplaćivati pune plate”

Cijeneći trenutnu epidemiološku situaciju, odnosno pojavu korona virusa u Republici Srpskoj i u zemljama sa kojima Srpska ima ekonomsku saradnju, Savez sindikata RS apeluje na poslodavce u RS da se pridržavaju svih mjera i preporuka koje izdaju nadležne institucije i zdravstvene ustanove.

– Na taj način bi se zaštitilo zdravlje svakog radnika, imajući u vidu odredbe Zakona o zaštiti na radu RS, Zakona o radu RS i kolektivnih ugovora, koji propisuju obavezu poslodavca da radnicima obezbijedi sigurno radno mjesto i zdravu radnu sredinu.

Jedna od mjera je i da se radnicima koji zbog prevencije, pojave simptoma bolesti ili radi njege oboljelih članova uže porodice, odsustvuju sa posla i ne mogu izvršavati svoje redovne obaveze i zadatke, isplaćuje naknada plate u punom iznosu.

Takođe, apelujemo na sve radnike u RS da maksimalno budu odgovorni prema svom zdravlju i zdravlju drugih, pridržavajući se svih mjera i preporuka koje izdaju nadležne institucije i zdravstvene ustanove, radi vlastitog zdravlja i bezbjednosti.

Od vlasti RS očekujemo punu podršku privrednim subjektima u provođenju mjera zaštite zdravlja zaposlenih – navodi se u saopštenju.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Blinken: Zajednički front u slučaju dejstva protiv Ukrajine

M.

Pogledajte koliko traje izolacija za vakcinisane i nevakcinisane osobe

M.

CIN: Pročitajte šta sve od imovine ima Bisera Turković

M.

Ostavite komentar