Radnici Tvitera mogu da koriste "GodMode" da tvitaju s bilo kog profila - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Radnici Tvitera mogu da koriste “GodMode” da tvitaju s bilo kog profila

Foto: Beta/AP

Tviter je “dobio” novog uzbunjivača a to je bivši zaposleni koji je upozorio na sigurnosne probleme, piše “Vašington post”.

Uzbunjivač je razgovarao s Kongresom i Federalnom komisijom za trgovinu i rekao da svaki inženjer Tvitera i dalje ima pristup internom programu, nekada poznatom kao GodMode, koji im omogućava da tvitaju s bilo kog profila.
GodMode, koji je sada preimeovan u “privileged mode”, još se nalazi na laptopu svakog inženjera koji je želeo da ga ima, a za to je potrebna samo jednostavna promena koda. Skrinšotovi koda, koji su uključeni u oktobarsku žalbu podnetu FTC-u, prikazuju upozorenje svakome ko pokuša da ga koristi, a ono glasi “THINK BEFORE YOU DO THIS” (razmisli pre nego što to uradiš).
 
Ovo nije prvi put da je sigurnost na Tviteru pod znakom pitanja. Godine 2020. su tinejdžeri hakovali interne sisteme kompanije i slali lažne tvitove s profila američkog predsednika Džozefa Bajdena, bivšeg predsednika Baraka Obame, sadašnjeg vlasnika Tvitera Ilona Maska i drugih.
 
Tadašnji rukovodioci vitera su tvrdili da su rešili problem i pokrenuli “sveobuhvatan program za sigurnost informacija koji je dizajniran da zaštiti privatnost, poverljivost i integritet nejavnih informacija potrošača”.
 
Međutim, prvi Tviterov uzbunjivač Peiter Zatko, tvrdio je da to nije istina. Još jedan inženjer je tada kazao da je GodMode široko dostupan.
 
Tviter je zbog nove žalbe ponovo otvorio istragu, a otkriveno je da su inženjeri imali mogućnost brisanja i vraćanja tvitova bilo kog korisnika. Takođe, Tviter ne može da evidentira ko koristi ili zloupotrebljava bilo koju od posebnih privilegija.
 
Izvor: 021

Danas objavljeno

Kako savremen način života ističe važnost baterije pametnih telefona

Zeljka

Obama više nije prvi: Ovo je osoba sa najviše pratilaca na Twitteru

Zeljka

Imamo prve detalje o Samsung Galaxy S24 Ultra telefonu

Zeljka

Ostavite komentar