Radnici izašli na ulice - Kompanija sprema 900 otkaza - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Radnici izašli na ulice – Kompanija sprema 900 otkaza

Više hiljada radnika Erbasa u Španiji okupilo se danas ispred fabrike u Getafeu, u blizini Madrida, mašući transparentima i skandirajući u znak protesta zbog plana restrukturiranja kojim se predviđa gašenje nekoliko stotina radnih mesta, javlja Rojters.

Erbas, koji je 4,0 posto u vlasništvu španske vlade, saopštio je da će otpustiti oko 900 radnika u Španiji u okviru plana ukidanja 15.000 radnih mesta širom sveta, jer je avio-saobraćaj gotovo zamro zbog pandemije Kovid-19 što je drastično oborilo tražnju za avionima i sistemima koje kompanija proizvodi.

  • Protestujemo zato što kompanija, koristeći ovu privremenu situaciju sa Kovidom-19, želi da se reši 900 radnika. „Ovo je privremena situacija koja će proći, i stoga ne razumemo zašto nas izbacuju na ulicu – izjavio je za Rojters Hoze Luis Kolado, koji u Erbasu radi 41 godinu.

Učesnici protesta su od fabrike krenuli ulicama ka dva kilometra udaljenoj gradskoj kući Getafea, gde je gradonačelnik održao govor u znak podrške radnicima.

Španski premijer Pedro Sančez rekao je početkom ovog meseca da vlada radi sa Erbasom na pronalaženju rešenja da se sačuvaju radna mesta u zemlji, ali za sada nisu objavljeni detalji o bilo kakvom spasilačkom planu.

Francuska i Nemačka će pretrepti najveća otpuštanja zaposlenih u Erbasu, budući da će kompanija ugasiti u obe zemlje po oko 5.000 radnih mesta.

Ipak, gubitak 900 proizvodnih radnih mesta u Španiji predstavlja snažan udarac za ekonomiju koja je jedna od najpogođenijih korona virusom u Evropi, zaključuje Rojters, napominjući da je pre pandemije Erbas planirao da smanji oko 700 radnih mesta u toj zemlji.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar