Radnici Facebooka bijesni: Radi profita izlažete riziku naše zdravlje - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Radnici Facebooka bijesni: Radi profita izlažete riziku naše zdravlje

Facebook je jedna od najvećih tehnoloških kompanija koja je već početkom pandemije odlučila da svojim radnicima ponudi opciju da rade na daljinu – i to čak trajno.

Za neke radnike rok se pomjerao, budući da je virus korona uzimao maha u SAD, a onda je konačno odlučeno da zaposleni treba da se vrate u kancelariju na ljeto 2021. Međutim, tu je i ona grupa ljudi koja bi mogla zauvijek da radi na daljinu, mada bi im u tom slučaju plate bile manje, jer ne bi radili u “luksuznom kvartu”.

Sve u svemu, radnici su se obradovali ovakvim odlukama, kako bi zaštitili svoje zdravlje, ali je sada, izgleda, došlo do promjena u politici kompanije, a i u raspoloženju radnika.

Više od 200 njih je u otvorenom pismu optužilo Facebook da ih tjera da dolaze na posao, uprkos širenju zaraze. Oni su, naime, rekli da kompanija “bespotrebno izlaže riziku njihove živote radi profita”.

Takođe su naveli da Facebook treba da usvoji izmjene u poslovanju, da im dozvoli dalji rad na daljinu, kao i beneficije, poput “bonusa zbog rizika”. Zanimljivo je da je div iz Silicijumske doline istakao da veći dio onih koji su sastavljali pismo već radi od kuće, i da će tako biti do kraja pandemije.

Ali, onda je “isplivalo” i to da Facebook zapošljava na hiljade radnika na ugovor, dok oni zvanično rade za druge firme, a zaduženi su da uoče objave koje sadrže kršenje politike kompanije: spamove, zlostavljanje djece ili dezinformacije.

Zaposleni su u otvorenom pismu naveli da je poziv da se vrate na posao došao nakon što je propao pokušaj Zakerbergove kompanije da se u većoj mjeri osloni na vještačku inteligenciju za uočavanje problematičnih objava.

Facebook je, inače, u posljednje vrijeme suočen s optužbama da ne sankcioniše mržnju i diskriminaciju na mreži. Kako pritisak raste, tako kompanija sve više insistira da se radnici vrate na posao, na šta oni odgovaraju:

“Potrebni smo Facebooku. Vrijeme je da to priznate i počnete da cijenite naš rad. Nemoralno je da žrtvujete naše zdravlje i bezbjednost zbog profita”.

(Telegraf biznis)

Danas objavljeno

Nova ekspanzija za World of Warcraft stiže u novembru

Zeljka

Twitter modernizuje jednu od najbitnijih funkcija na Androidu

Zeljka

Video igre na koje treba obratiti pažnju u oktobru

Vanja A

Ostavite komentar