Radnici "Eko toplana" zasadili sadnice japanske trešnje - BIGportal.ba
Banja Luka

Radnici “Eko toplana” zasadili sadnice japanske trešnje

Zaposleni u banjalučom preduzeću “Eko toplane” juče su posadili sadnice japanske trešnje na dva dječja igrališta i u blokovskom naselju u Ulici Federika Garsije Lorke u okviru projekta ozelenjavanja gradskih površina.

“Ovaj projekat realizovali smo uz podršku Odjeljenja za komunalne poslove grada Banjaluka, koje nam je dodijelilo ovu lokaciju za sadnju stabala”, kažu iz “Eko toplana”.

Dodaju da je Banjaluka regionalno poznata kao grad zelenila, a “Eko toplane” na ovaj način žele da daju svoj doprinos da grad na Vrbasu taj epitet i zadrži.

“Kao društveno odgovorno privredno društvo, osim što za energent koriste obnovljivi izvor energije, sadnjom stabala u gradskom jezgru ‘Eko toplane’ žele da i na ovaj način pokažu opredijeljenost za očuvanje životne sredine”, ističu iz ovog preduzeća.

Ističu da učešćem u ovom projektu žele da budu primjer i drugim preduzećima.

“Sadnja japanske trešnje na dječjem igralištu u Novoj varoši samo je jedna od aktivnosti koje namjeravamo da realizujemo u budućnosti u cilju zaštite životne sredine”, pojašnjavaju iz “Eko toplana”.

Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove grada Banjaluka, kazao je da je ovo veoma značajna akcija.

“Sadanja novih stabla pomaže urbanim sredinama i gusto naseljenim mjestima da se smanje troškovi energije koja se koristi za zagrijevanje i rashlađivanje”, kazao je Bilčar.

Dodao je da ljeti drveće pravi sjenku i rashlađuje vazduh tako da smanjuje upotrebu rashladnih uređaja, a onda se samim tim smanjuje potrošnja električne energije.

Ovu akciju pohvalili su i Banjalučani, a jedan od njih je i penzioner Drago Dakić, koji ističe da je ova akcija važna za Banjaluku.

“Drvoredom japanskih trešanja na ovoj predivnoj lokaciji sigurno će se stvoriti još ljepši ambijent”, kazao je Dakić i istakao da je važno da Banjaluka ima što više drveća.

Jedan mještanin iz ove ulice ističe da apsulutno podržava ovu akciju jer je, kako kaže, sadašnje drveće koje imaju na ovom prostoru staro i potrebna je obnova zelenila.

“Potrebne su bile nove sadnice, koje će vremenom krasiti ovaj naš prostor da bude još ljepši”, kazao je on.

Danas objavljeno

Planirana isključenja elektirčne energije za 11. avgust 2022. godine

Zeljka

Ugostitelji kojima je otežan rad usljed renoviranja dobili novac

M.

Radost u Banjaluci: U jednom danu rođeno 12 beba, više od prosjeka

M.

Ostavite komentar