10. Februara 2022.

Radnici Centra za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Banjaluka u generalnom štrajku

Big Portal

Oni su se na ovaj korak odlučili nakon štrajka upozorenja, koji je bio 25. januara, a nakon kojeg niko od nadležnih nije reagovao na njhove zahtjeve.

Naime, oni su stupiči u generalni štrajk zbog neisplaćenih plata za decembar, te neisplaćenih doprinosa koje nisu imali šest godina.

Miroslav Gnjatović, zamjenik predsjednice Sindikata i predsjednik Štrajkačkog odbora, za “Nezavisne” kaže da se poslije štrajka upozorenja, nadležne institucije nisu oglasile, osim Duška Milunovića, ministra rada i boračko-invalidske zaštite.

” On je formirao radnu grupu kako bi se riješio ovaj problem, da popiše stanje u kojem je Centra, uslovi rada..”, rekao je Gnjatović.

Kako navodi, oni zahtijevaju da se ispita regularnost rada Uprave i menadžmenta.

“Pisali smo dopis radnoj, tržišnoj i poreskoj inspekciji i očekujemo njihov dolazak.

Tražimo poboljšanje radnih uslova, jer ovdje rade osobe sa invaliditetom. Uslovi rada takoreći ne postoje, tako da apelujemo i odlučno tražimo smjenu direktora i njegovih najbližih saradnika, a prije toga odgovornost”, kazao je Gnjatovi.

Dodaje da su se iz godine u godinu u Cemtru nagomilali milionski dugovi, te da vlada i netrpeljivost zbog podjela među radnicima.

” Ovdje je trenutno 53 radnika. Ovo je akcionarsko društvo koje je Vlada RS kupila 2011. godine i mi tražimo da se prijeđe na budžet ili na neki vid sufinansiranja kako bi se na neki način osigurali”, rekao je Gnjatović

Borislav Karalić, član Štrajkačkog odbora, kaže da su uslovi u kojima rade veoma teški.

“Mašine na kojoj radim je veoma stara, i potrebno je da se kupi nova. Takva mašina u pristojnom stanju košta 12.000 -13.000 KM.

Mi ne znamo ni kako rade ove mašine, sami se učimo”, rekao je Karalić za “Nezavisne”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare