23. Februara 2021.

Radne grupe rješavaju sporna pitanja u FBiH

Big Portal

Ovo su danas nakon sastanka u Parlamentarnoj skupštini BiH potvrdili novinarima Dragan Čović i Bakir Izetbegović, lideri HDZ-a BiH i SDA.

Izetbegović je rekao da će već iduće sedmice sjesti i pokušati pitanja iz FBiH staviti na sto, te da vjeruje da će do okončati do kraja marta.

“Druga grupa je ranije formirana i ona će se baviti izmjenama Izbornog zakona BiH, te da očekuje da se model rješenja i odrede konture do kraja aprila”, kazao je Izetbegović.

Pojasnio je da se ovdje radi o implementaciji presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”, te implementaciji odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu. Pojasnio je da on nije mislio da su Hrvati manjinski narod, nego je govorio o tome da manjina u predstavničkim domovima odlučuje u ime većine Očekuje da će 14 prioriteta Evropskek omisije biti rješena do kraja ove godine.

Čović je kazao da će, kada je u pitanju izborno zakonodavstvo sjesti i razgovarati već iduće nedjelje.

“Vjerujem da ćemo riješiti sva sporna pitanja u FBiH i vjerujem da ćemo već iduće sedmice imati plan”, kazao je Čović.

Izetbegović je odgovarajući na novinarsko pitanje šta je ključno i najvažnije da se riješe problemi u Federaciji BiH kazao da je to formiranje federalne Vlade i dva nova ministarstva.

(Nezavisne)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare