Radio-signale šalje 36 vanzemaljskih civilizacija? - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Radio-signale šalje 36 vanzemaljskih civilizacija?

Moguće je da na Mliječnom putu postoji 36 civilizacija koje aktivno emituju radio-signale u kosmos, tvrde britanski astrofizičari. Iako ne postoje direktni dokazi o postojanju inteligentnih vanzemaljskih oblika života, naučnici smatraju da bi pod pretpostavkom da je kao i na Zemlji za razvoj inteligentnih oblika života na drugim planetama potrebno…

Moguće je da na Mliječnom putu postoji 36 civilizacija koje aktivno emituju radio-signale u kosmos, tvrde britanski astrofizičari.

Iako ne postoje direktni dokazi o postojanju inteligentnih vanzemaljskih oblika života, naučnici smatraju da bi pod pretpostavkom da je kao i na Zemlji za razvoj inteligentnih oblika života na drugim planetama potrebno oko pet milijardi godina, broj aktivnih civilizacija u našoj galaksiji trebalo da iznosi više desetina.

Do te pretpostavke naučnici su došli posmatrajući evoluciju na kosmičkom nivou, pomoću proračuna nazvanog “astrobiološka kopernikanska granica”.

Međutim, oni tvrde da je, u slučaju da su takve civilizacije ravnomjerno prostorno raspoređene u galaksiji, najbliža potencijalna vanzemaljska civilizacija koja učestvuje u takvoj komunikaciji od Zemlje udaljena 17.000 svjetlosnih godina, pa bi komunikacija s njom sa naše planete bila praktično nemoguća.

Isto tako, krajnje je mala vjerovatnoća da su kosmičke zvijezde na kojima se možda odvija takav život po svojoj masi nalik Zemlji – većina bi mogle biti nestabilne zvijezde koje se ubrajaju u takozvane crvene patuljke, navodi Skaj njuz.

S obzirom na to da bi zbog toga vrijeme opstanka oblika života na njima bilo ograničeno, to ujedno znači i da je veoma moguće da je naša civilizacija jedina koja postoji u našoj galaksiji, kažu ovi naučnici.

Nezavisne

Danas objavljeno

50 godina Atarija

Vanja A

Hisense predstavio nove OLED televizore

Vanja A

Odbrojani dani originalnog Overwatcha – stiže Overwatch 2

Vanja A

Ostavite komentar