Radila na Orićevom slučaju: Prijedlog za sudiju Međunarodnog krivičnog suda krili od javnosti - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Radila na Orićevom slučaju: Prijedlog za sudiju Međunarodnog krivičnog suda krili od javnosti

Kandidat BiH za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu je Jasmina Ćosić Dedović, odlučio je Visoki sudski i tužilački savjet BiH, saznaje Srpskainfo.

Na osnovu javnog konkursa raspisanog 18. februara 2020. godine, VSTS je izabrao Ćosić Dedovićevu kao najuspješnijeg kandidata, a zanimljivo je da javnost o tome uopšte nije obaviještena.

Izvori Srpskainfo tvrde da su ovaj izbor pratile kontroverze i lobiranja unutar VSTS, ali da je ipak prošla aktuelna sutkinja Suda BiH za koju su glasali Bošnjaci, ali i većina srpskih članova VSTS, koji su joj ukazali povjerenje među nekoliko kandidata različitih nacionalnosti, stručnosti i iskustva.

–Jasmina Ćosić Dedović jeste doktorirala, ali ima najmanje radnog iskustva od svih kandidata. Ipak, zanimljivo je to što je svojevremeno kao pravni saradnik u Hagu radila na slučaju bošnjačkog komandata Srebrenice Nasera Orića, koji je pred tim tribunalom oslobođen, zbog čega su Bošnjaci naročito insistirali da baš ona bude kandidat BiH. Zanimljivo je da su i srpski članovi VSTS BiH, na čelu s predsjednikom Milanom Tegeltijom, bili na njenoj strani, osim Duške Bogojević iz Banjaluke, koja je član VSTS ispred Advokatske komore Srpske. Protiv je bila i potpredsjednica VSTS Ružica Jukić – tvrdi izvor Srpskainfo iz pravosudne zajednice BiH.

Izuzeća

S Jukićevom i Bogojevićevom juče nismo uspjeli da stipimo u kontakt, ali Milan Tegeltija demantuje da je na bilo koji način lobirao za izbor Jasmine Ćosić Dedović.

–To nije istina, ja tu ženu uopšte ne poznajem. Nemam nijedan razlog da lobiram. Jedino sam kod članova VSTS insistirao da postupak izbora bilo kog kandidata bude okončan do 30. aprila, jer je to drugi krajni rok koga smo dobili od UN da predložimo kandidata – kaže Tegeltija za Srpskainfo.

Objašnjava da nije ni bio prisutan na sjednici VSTS BiH na kojoj se glasalo za kandidata, jer je morao da bude izuzet budući da je među kandidatima bili i onih iz banjalučkog Osnovnog suda, gdje Tegeltija takođe radi kao sudija.

–Po istom osnovu izuzeli su se i Jadranka Lokmić Misirača i Dragomir Vukoje, jer su kandidati bili iz naših pravosudnih institucija, tako da je taj izbor završen sa 11 članova VSTS. Radi se o kandidatu koji je, koliko sam upoznat, bio najbolji na rang listi, mada nemam detaljnih informacija, jer nisam bio prisutan na toj tački dnevnog reda – tvrdi Tegeltija.

Drugi krug

Na pitanje zbog čega javnost nije obaviještena o ovome, Tegeltija kaže da se „tu nema šta obavještavati, jer se radi samo o kandidatu, a ne o izabranom sudiji“.

Prema njegovim riječima, neki od preostalih kandidata koji su se javili na javni konkurs bili su i sudije Osnovnog suda Banjaluka Marela Jevtović i Radmila Medaković.

Zanimljivo je da je sudija Jevtović konkurisala i 2017, kada je VSTS takođe birao kandidata BiH za Međunarodni krivični sud, ali ni tada nije prošla.

Inače, svaka država članica koja je prihvatila Rimski statut može da predloži kandidate za sudiju suda sa sjedištem u Hagu, a izbor se vrši tajnim glasanjem na sjednici Skupštine država članica. Prošli put MKS je birao šest novih sudija i tada je VSTS BiH predložio svog člana Dragomira Vukoju za kandidata, zbog čega se i tada mnogo pričalo u javnosti, jer su neki od kandidata tvrdili da je VSTS prekršio vlastiti Pravilnik o sukobu interesa.

Vukoja na kraju nije izabran za sudiju jer su već postojale sudije iz ovog dijela Evrope (vodi se računa o regionalnoj zastupljenosti) ali saznajemo da su ovaj put veće šanse da sudija iz BiH uđe u MKS, jer jednom od sudija iz Istočne Evrope ističe mandat.

Biografija

Jasmina Ćosić Dedović je rođena 1980. u Sarajevu, studije prava je završila 2002, postdiplomski studij na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu je okončala 2012. odbranom magistarskog rada na temu „Komandna odgovornost – Statut i praksa Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju”.

Kako joj piše u zvaničnoj biografiji, u maju 2017. je doktorirala na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu na Katedri za krivično pravo, odbranivši doktorsku disertaciju na temu „Ispitivanje svedoka u krivičnom postupku”. Pravosudni ispit je položila 2007, a potom i advokatski ispit.

–Pripravnički staž je završila u periodu 2002-2003. godine, prvo kao advokatski pripravnik – volonter, a zatim i kao mlađi savjetnik u Kancelariji visokog predstavnika za BiH. Od februara 2004. do jula 2008. godine je radila kao pravni pomoćnik na Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Hagu. Do imenovanja na poziciju sudije obavljala je funkciju šefice kabineta ministra zdravstva u Vladi FBiH, a dužnost sudije Opštinskog suda u Sarajevu preuzela je 2010. godine. Na poziciju sudije Suda BiH je imenovana u aprilu 2016. godine – može se pročitati na sajtu Suda BiH.

Srpskainfo, Slobodan Popadić
Foto: T.S.-Klix/Ustupljena fotografija

Danas objavljeno

Ajhorstova pozvala lidere u BiH da nađu rješenje za krizu

V.R.

Gužve na izlazu iz BiH

V.R.

Mačetom napao policajce, a zatim pucao na njih

M.

Ostavite komentar