Rade bez marke da bi otišli iz BiH: Evo kako zdravstvene ustanove izrabljuju stažiste - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Rade bez marke da bi otišli iz BiH: Evo kako zdravstvene ustanove izrabljuju stažiste

Zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj krše Zakon o radu i izrabljuju stažiste jer ih ne plaćaju tokom obavljanja pripravničkog staža. S druge strane, stažisti prihvataju da rade bez marke primanja kako bi obavili pripravnički staž, koji im je uslov za polaganje državnog ispita.

Oni koji su završili srednju medicinsku školu stažiraju 6 mjeseci, dok nakon Visoke škole stažiranje traje godinu dana.

Prema zakonu o radu i kolektivnom ugovoru u zdravstvu, stažisti bi trebalo da primaju mjesečno 80 odsto iznosa od plate, odnosno 525 KM, te da imaju sva ostala prava radnika kao što su topli obrok i prevoz.

Jedan od Prijedorčana za Srpskainfo je ispričao da je bio zatečen onim što ga je dočekalo kada se javio u Dom zdravlja da stažira.

–Znao sam da neću imati platu, jer sam čuo od svojih kolega koji su već stažirali da nisu plaćeni i to je teško prihvatiti. Međutim, šokiran sam bio kada me jedna osoba, koja je u Domu zdravlja bila zadužena za stažiste, otvoreno upozorila da se ni slučajno ne javljamo na Biro u potrazi za svojim pravima – ispričao je on.

Direktor bolnice „Doktor Mladen Stojanović“ iz Prijedora, Mirko Sovilj, kaže da stažiste ne plaća ni ova zdravstvena ustanova. Navodi da je on kao poslanik DNS u Narodnoj skupštini RS postavio pitanje o plaćanju stažista u namjeri da se pokrene njegovo rješavanje.

–Upitao sam Ministarstvo finansija da li je procijenjeno koliko je novca potrebno obezbijediti u budžetu RS kako bi mladi ljudi, nakon što završe svoje školovanje, imali u određenoj mjeri plaćen pripravnički staž, onoliko koliko je moguće, jer je opštepoznato da to odrađuju u satusu volontera. Čini mi se da su i u Ministarstvu bili iznenađeni ovim podacima – kaže Sovilj.

Dodaje da ova zdravstvena ustanova mjesečno ima oko 5 stažista, te da ih ne može plaćati iz svog budžeta.

–Kada mladi čovjek završi školovanje to je kritičan period za njega. Prvo mora naći mjesto gde će odraditi pripravnički staž, a kada nađe onda se sreće sa situacijom da treba da radi šest mjeseci ili godinu dana bez ikakve nadoknade, bez plaćenog puta, toplog obroka. To je ponižavajuća situacija – ističe on.

Vjeruje da tada neki od njih i donose odluke da napuste Republiku Srpsku.

–Očito je da naše ustanove nemaju novac da plaćaju staž, a ukoliko mi tim ljudima ne dozvolimo da volonterski odrade taj staž onda oni ne bi mogli polagati državni ispit. Time bi napravili veći problem u društvu – objašnjava Sovilj.

Predsjednik Sindikata zdravstva RS Milenko Granulić kaže da, prema njihovim informacijama, većina privatnih i državnih zdravstvenih ustanova ne plaća stažiste.

–U većini ustanova dolazi do izrabljivanja radne snage. Poslodavci moraju po zakonu da uplaćuju doprinose i za volonterski i pripravniči rad, a ne uplaćuju ništa. To je neprihvatljivo, stvara se jaz među mladima. Djeca šest meseci dolaze badava rintati, a ne vide ni banke, potom polože državni ispit i pakuju kofere da idu iz RS – kaže Granulić.

Dodaje da bi Ministarstvo zdravlja tebalo da nađe način da se stažistima plati barem doručak.

–Da osjete da su cijenjeni i poželjni, pogotovo sada kada Zapad traži naše sestre koje su redovno završili školovanje – zaključuje on.

Iz Ministarstva zdravlja nismo dobili konkretne podatke o plaćanju stažista. Saopštili su nam da su ova pitanja u domenu Zakona o radu.

Nakon završene srednje škole obaveza je tri mjeseca stažirati u Domu zdravlja, a potom tri u bolnici. Oni koji završe Visoku medicinsku školu stažiraju 4 mjeseca u Domu zdravlja, a 8 mjeseci u bolnici.

Prednost redovna medicinska škola

Direktor bolnice „Doktor Mladen Stojanović“ iz Prijedora Mirko Sovilj kaže da u redu onih koji čekaju na stažiranje prednost imaju oni koji su završili redovno Medicinsku školu, u odnosu na prekvalifikante. Navodi da u stalni radni odnos primaju samo one koji su redovno završili medicinsku školu.

–Oni koji su prekvalifikovani moraju čekati. Imamo pravo da izaberemo one koji su od veće koristi za ustanovu jer zastupamo interese ustanove – objašnjava on.

Srpskainfo, Bojana Majstorović
Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Danas objavljeno

Zamalo tuča u NSRS

M.

Srpska lista: “Pružamo punu podršku predsjedniku Aleksandru Vučiću”

M.

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Ostavite komentar