Računar Apple-1 promijenio je vlasnika u utorak kada je prodat na aukciji za 400.000 dolara - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Računar Apple-1 promijenio je vlasnika u utorak kada je prodat na aukciji za 400.000 dolara

Ovaj uređaj je jedan od 200 Apple-1 računara koje je dizajnirao suosnivač kompanije Stiv Voznijak, prema listi na John Moran Auctioneers.

Računare su testirali i sastavili pokojni izvršni direktor Stiv Džobs, njegova sestra Peti Džobs i jedan od prvih zaposlenih kompanije Apple, Daniel Kottke.

Ovaj Apple-1 dolazi sa Koa drvenim kućištem, jednim od samo šest za koje se zna da postoje. Imao je samo dva prethodna vlasnika. Profesor elektronike na koledžu Chaffey u Kaliforniji prvi ga je kupio i prodao ga jednom od svojih studenata za 650 dolara 1977. godine, navodi Bussines insider listi. Zbog svog prethodnog vlasništva, ovaj uređaj je naveden u zvaničnom registru Apple-1 računara kao „Chaffey College Apple-1“.

„Ovo je neka vrsta svetog grala za kolekcionare stare elektronike i kompjuterske tehnologije“, rekao je stručnjak za Apple-1 Corey Cohen za Los Anđeles times. Koen je takođe rekao Tajmsu da još uvek postoji oko 60 računara Apple-1, od kojih samo 20 funkcioniše.

Procena je bila da će računar vredeti između 400.000 i 600.000 dolara, prema njihovom listingu.

Ranije je 175 računara prodato za 666,66 dolara, što je cena bila određena uzimajući u obzir Voznijakovu naklonost prema ponavljanju brojeva. Od toga, 50 je prodato Polu Terelu, čoveku koji stoji iza jedne od prvih prodavnica kompjutera na svetu, Bite Shop, navodi se na listi.

Računar je „nedavno prošao kroz opsežan proces autentifikacije, restauracije i evaluacije od strane jednog od najistaknutijih stručnjaka u ovoj oblasti“, navodi se, i dolazi sa dokazom o profesionalnoj autentifikaciji.

Benchmark.

Danas objavljeno

Jeftini Redmi i POCO telefoni koji uskoro dobijaju MIUI 14 Android 13 softver

Zeljka

Zuckerberg predstavio headset Meta Quest 3

Zeljka

Originalni Apple MacBook od 12 inča odlazi u legendu

Zeljka

Ostavite komentar