12. Oktobra 2022.

Quest Pro je novi VR uređaj koji je predstavio Mark Zakerberg

Big Portal

Na konferenciji Meta Connect 2022, Mark Zakerberg je predstavio novi uređaj za virtuelnu realnost, pod nazivom Quest Pro. Radi se o uređaju koji, za razliku od postojećih VR naočara, nije u tolikoj meri namenjen zabavi, koliko profesionalnim korisnicima. A takva mu je i cena – čak 1500 dolara.

Ovo je prvi uređaj kojeg pokreće nova Qualcommova platforma Snapdragon XR2+ Gen 1, koja je 50 odsto snažnija i ima za 30 procenata bolje termalne performanse u odnosu na čipset koji pokreće Quest 2. S obzirom na to da je reč o “samostalnom” uređaju, odnosno onom koji se ne povezuje s računarima, jasno je da mu je potreban snažan hardver. Također, ima i 12GB RAM-a i 256GB prostora za skladištenje podataka.

Quest Pro dolazi sa dva ekrana pojedinačne rezolucije 1800 x 1920 piksela i maksimalnom frekvencijom osvežavanja od 90Hz. Osim u virtuelnoj stvarnosti, korisnici Quest Pro uređaja, moći će da uživaju i u proširenoj stvarnosti jer je uređaj opremljen sa pet eksternih senzora koji projektuju sliku visoke rezolucije unutar uređaja. Također, i u unutrašnjosti Questa Pro nalaze se senzori i kamere koji prate pokrete lica i očiju koje potom mogu da preslikaju na avatare, kako bi ti izrazi lica i pokreti očiju bili što prirodniji i u okviru metaverzuma.

U odnosu na Quest 2, novi (i znatno skuplji) model VR uređaja donosi poboljšanja u gotovo svim segmentima, ali vlasnici Pro modela jednom karakteristikom sigurno neće biti zadovoljni. A to je baterija, odnosno njeno trajanje. Dok na modelu Quest 2 ona može da izdrži tri sata rada, na modelu Pro se očekuje da će trajati samo oko dva sata.

Quest Pro dolazi i sa dva Quest Touch Pro kontrolera, svaki sa tri ugrađena senzora i naprednim opcijama, a kontroleri omogućavaju jednostavno upravljanje virtuelnim svetovima. Početak isporuke ovog uređaja najavljen je za 25. oktobra.

Pored Quest Pro uređaja, na Metinoj konferenciji najavljena je i saradnja sa Microsoftom koji će u metaverzum donijeti Teams, Office, Windows i Xbox Cloud Gaming, a najavljene su i neke igre za metaverse poput VR verzije popularnog Among Us hita.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare