Qualcomm očajnički pokušava da obezbijedi procesore kod TSMC-a - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Qualcomm očajnički pokušava da obezbijedi procesore kod TSMC-a

TSMC je maltene prodao unapred cjelokupnu početnu proizvodnju 3-nm procesora Apple-u i Intelu koji bi trebalo da u početku budu ekskluzivni kupci i praktično jedini koji će imati prvu generaciju 3-nm procesora.

Qualcomm očajnički pokušava da dobije kvotu, ali mu situacija ne ide na ruku naročito nakon najnovijih vesti iz TSMC-a da se odlaže 3-nm proces zbog tehničkih problema i dodatnog vremena potrebnog da se nova tehnologija uhoda.

Izvori bliski Samsungu su potrvdili činjenicu da je Qualcomm već doneo odluku da kompletnu generaciju 3-nm procesora prebaci pod okrilje TSMC-a, umesto prvobitnog plana proizvodnje kod Smasung-a. Situaciju po Qualcomm otežava i činjenica da je MediaTek najveći konkurent na tržištu SoC čipova za mobilne telefone, već ugovorio kvote sa TSMC-om u vezi izrade svoje generacije 3-nm čipova. MediaTek je već godinama partner sa tajvanskom kompanijom i njegova trenutna generacija Dimensity 9000 se u potpunosti oslanja na 4-nm TSMC tehnologiju izrade. Koliko je MediaTek veliki, govori i podatak da je među tri najveća TSMC kupca, što svakako ne ide u prilog Qualcomm-u. MediaTek Dimensitiy 9000 je veoma popularan i prihvaćen od strane velikog broja proizvođača kao dobar čipset i praktično je prvi izbor većine kineskih proizvođača mobilnih telefona.

mobile_procesor_chipsert.jpg

U takvoj situaciji, Qualcomm treba dobrim argumentima da ubedi tajvanski TSMC, kako da oslobode dodatne kapacitete i praktično isporuče manje čipova kompanijama poput Apple-a, Intel-a i pomenutog Mediatek-a, a da ne spominjemo one poput Nvidie, AMD-a i druge velike igrače. Pri svemu tome kapaciteti su itekako ograničeni i veoma skupi, a proizvodnja nosi rizik od velikog procenta škarta.

Izvor: DigiTimes

Benchmark.

Danas objavljeno

Elden Ring je postao najprodavanija igra u posljednjih 12 mjeseci

Vanja A

Stiže nam Snapdragon 7 Gen 1 za srednju klasu telefona

Vanja A

Samsung planira novi čipset samo za svoje telefone

Vanja A

Ostavite komentar