Qualcomm je navodno potvrdio promjene imena za Snapdragon čipove - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Qualcomm je navodno potvrdio promjene imena za Snapdragon čipove

Qualcomm je potvrdio deo glasina koje smo preneli prošle nedelje, te će svojoj liniji Snapdragon čipseta dati nova imena. U postu na Weibo-u od strane tipster Digital Chat Stationa navodi se da će umesto da se njegov sledeći flagship čip zove Qualcomm Snapdragon 898, čipset zvati Snapdragon 8 gen1. Dok ne znamo tačno koja će nova imena biti, iz kompanije kažu da će biti kraća i jednostavnija, prenosi Phonearena.

U tom cilju, naziv kompanije će biti uklonjen iz zvaničnog naziva čipova. Dakle, umesto da se zove Qualcomm Snapdragon 8 gen1, premijum čip bi se mogao nazvati Snapdragon 8 gen1. Qualcomm kaže da će ukinuti trocifrenu šemu numerisanja i da će umesto toga koristiti jednocifrenu. Takođe se dodaje da će serija “8” ostati trenutni flagship, što sve ukazuje na to da je Snapdragon 8 gen1 ime o kome se pričalo kao velika mogućnost.

Qualcomm je navodno testirao dva različita sistema imenovanja sa preko 2.000 kupaca. Nova šema imenovanja mogla bi biti objavljena sledeće nedelje kada bi Qualcomm trebalo da predstavi sledeći čipset serije 800. Ono što je nejasno je kako će Qualcomm imati više čipova u istoj seriji, kao što su Snapdragon 888 i Snapdragon 870.

Ako se igramo pretpostavkama, tu bi mogao upasti u igru broj generacije. Na primer, Snapdragon 8 gen1 bi mogao biti naziv za flagship čipset serije 8, dok bi druga nešto manje moćna komponenta serije 8 mogla biti Snapdragon 8 gen2.

Ime Snapdragon je prvi put upotrebio Qualcomm 2007. na Snapdragon S1. Bio je to prvi procesor napravljen za mobilne uređaje koji radi na 1GHz i napravljen je korišćenjem 65nm procesa. Dokle smo dogurali danas, saznaćemo na Tech Summitu koji Qualcomm tradicionalno organizuje krajem novembra i početkom decembra.

Danas objavljeno

Gmail postao pametniji

Vanja A

Huawei predstavio novi EMUI 13 operativni sistem

Vanja A

G.Skill pustio u prodaju DDR5-8000 Trident Z5 memorije

Vanja A

Ostavite komentar