2. Jula 2020.

Putnička dijareja – kako do bezbrižnog ljetovanja?

Big Portal

Ovo je zaista lepa i jedinstvena prilika da obiđemo sve lepote naše zemlje i da je bolje upoznamo. Porodični odmor je poseban užitak, prepun lepih uspomena.

Ukoliko imate malu decu, priprema za put je dosta važna, kako biste odmor proveli što bezbrižnije. Osim pakovanja garderobe, igračaka, opreme za bazen ili šetnju po šumi, važno je pripremiti i putnu apoteku. Ona treba da sadrži toplomer, lekove (sirupe i čepiće) za snižavanje temperature i ublažavanje bolova, flastere i neki antiseptik, kapi za nos, antihistaminke (sirup i krema) u slučaju alergije, sprej ili septolete za lokalni bol u grlu i lekove u slučaju stomačnih tegoba (laksativi, preparati za rehidrataciju i lekovi protiv dijareje). Antibiotike ne treba nositi, čak ni kao prvu pomoć, jer o njihovoj upotrebi odlučuje lekar.

Zbog čega su stomačni problemi toliko česti tokom letovanja?

Leto je vreme stomačnih virusa i najčešći zdravstveni problem tokom odmora, mada mogu biti prisutne i respiratorne infekcije. Visoke spoljašnje temperature dovode bržem kvarenju hrane, sastav lokalne vode (iako mikrobiološki i hemijski ispravne) nam može doneti tegobe, mučnina i povraćanje se često javljaju tokom vožnje, a i higijena se razlikuje od one na koju smo kod kuće navikli.

Putnička dijareja se javlja kod 20-50% putnika i najčešće je oboljenje turista. Infekciju uglavnom izazivaju bakterije E. Coli, Shigella, Salmonela, kao i rotavirusi. Putničku dijareju karakterišu visoka temperatura, jaki bolovi u stomaku, učestale stolice i povraćanje.

Kako sprečiti putničku dijareju?

Najjednostavnija i najbolja preventiva jeste redovno pranje ruku i održavanje lične higijene. Vodite računa o ishrani, koristite flaširanu vodu, ne konzumirajte termički slabo obrađene namirnice ili one sumnjivog porekla. Kvarljivu hranu čuvajte u frižideru, a sveže voće i povrće dobro operite pre upotrebe.

Nekada, i pored svih mera predostrožnosti, dolazi do putničke dijareje.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare