Putinovi novi zakoni: Čvršća kontrola društvenih mreža - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Putinovi novi zakoni: Čvršća kontrola društvenih mreža

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je niz zakona kojima se državi daju nova ovlašćenja, a cilj im je da se ograniči delovanje velikih američkih društvenih mreža, sprečavanje klevete na društvenim mrežama i otkrivanja ličnih podataka zaposlenih u osiguranju.

Jedan od novih zakona omogućava Rusiji da blokira ili ograniči pristup internet-stranicama koje “diskriminišu” ruske medije, što je deo Putinove kampanje čiji je cilj da se poveća ruski “suverenitet” na internetu, a to podstiče strah korisnika od “puzeće” kontrole interneta u kineskom maniru.

Twitter trenutno neke ruske medije označava kao “medije bliske državi”, što je potez koji službena Moskva smatra uvredljivim. Oni koji podržavaju zakon, iznose pritužbe na predrasude koje iskazuju Facebook, Twitter i YouTube, prenosi agencija Hina.

Drugim zakonom uvode se velike novčane kazne u iznosu do 20% prošlogodišnjeg prometa za internet-stranice čija je baza u Rusiji, a koje ne uklanjaju zabranjene sadržaje. Po mišljenju ruskih zakonodavaca, to su i YouTube i Facebook često izbegavali da učine.

Trećim zakonom se zabranjuje se otkrivanje ličnih podataka ruskih sigurnosnih službenika, snimaka koji ponekad ‘iscure’ putem interneta, a koristili su ih istraživački novinari tokom praćenja tajnih operacija, prenosi Zimo.

Ostali novi zakoni omogućiće uvođenje dvogodišnje zatvorske kazne zbog klevete na društvenim mrežama, kao i uvođenje novih propisa kojima će se zabraniti finansiranje protesta “stranih agenata”, kao i zabrane nekih skupova.

Danas objavljeno

Stare dobre Olympus kamere će sada biti preimenovane u OM sistem

Vanja A

Android 12L najavljen za sklopive uređaje i uređaje sa velikim ekranom

Vanja A

Call of Duty: Vanguard veličina instalacije dostiže 93 GB na konzolama, mnogo manje nego ranije

Vanja A

Ostavite komentar