Putinove fabrike trolova - BIGportal.ba
BIG preporuka

Putinove fabrike trolova

Piše: Bojan Bilbija

Moskvu optužuju za podrivanje briselskih genijalnih zamisli i da pokušava da direktno odlučuje u EU, što je izgovor za sve neuspehe: naše ideje su odlične, ali ne možemo da ih ostvarimo jer nas sabotiraju

Zapad se poslednjih godina, s manjim ili većim uspehom, brani od ruske agresije, ruskog mešanja i ruskih dezinformacija. Sudeći po raširenosti napisa na ovu temu u zapadnim medijima, reklo bi se da ni SAD ni EU nemaju prečih briga nego što je odbrana od ove pošasti. A ni Kremlj se, izgleda, ne bavi ničim drugim, već po ceo dan smišlja gde bi i kako opet udario „zapadne prijatelje“. Verujući ovim medijima, dolazimo do zaključka da je Zapad postao velika žrtva Vladimira Putina, pa Evropljani i Amerikanci moraju da ulažu sve više novca i drugih resursa za odbranu svojih građana. Nedavno smo, 10. oktobra, dobili još jednu rezoluciju Evropskog parlamenta, u kojoj je Rusija nazvana „glavnim izvorom dezinformacija“ usmerenim protiv EU i drugih evropskih država i regiona, kao što su Ukrajina, Gruzija ili Balkan. Saznajemo da su briselski parlamentarci zabrinuti za ispravno informisanje svojih birača, ali i tuđih, koji sa EP nemaju nikakve veze. I da Putinove „fabrike trolova“ nude vrhunski proizvod, izuzetno tražen na evropskom tržištu! Dok su evropski trolovi nekvalitetni i slabo plaćeni.

Rezolucija konstatuje „izuzetno opasnu prirodu ruske propagande“ i poziva Evropsku komisiju da izradi „efikasnu strategiju operativnog i pouzdanog suprotstavljanja ruskoj dezinformaciji“. Evroposlanici, njih 469, zahtevaju stvaranje međunarodnih pravnih okvira za pouzdano pariranje hibridnim pretnjama, uključujući sajber-napade i dezinformacije. Protiv izglasavanja ovog dokumenta bila su 143 poslanika, a 47 se uzdržalo od glasanja. U EP, prenosi „Dojče vele“, sve su zabrinutiji za tok i ishod izbora i u zemljama EU, i susednim državama. Balkanske zemlje i članice programa „Istočno partnerstvo“, konkretno Ukrajina i Gruzija, takođe su objekti podrivanja „normativnih osnova i principa evropske demokratije i suvereniteta“. Ovim zemljama, smatraju u EP, Brisel mora da pruži konkretnu pomoć. Među predloženim merama su „podrška nezavisnim medijima“ u balkanskim zemljama i državama „Istočnog partnerstva“. Valjda se u EU terminologiji podrazumeva da su mediji nezavisni ako od njih primaju „konkretnu pomoć“, u suprotnom su zavisni.
RUSKI RECEPT PREUZIMAJU I DRUGI Tokom i posle evropskih izbora u maju 2019. mnogo se govorilo o ruskim pokušajima mešanja i uticanja na njihov ishod. Evropska komisija ukazivala je na to da su iz Rusije stizali „fejkovi“, tj. lažne informacije. Navođeni su primeri, ali bez dokaza, pa je zaključeno da se ne može govoriti o planiranoj dezinformacionoj kampanji Moskve. „Podaci pokazuju kontinuiranu i neprekidnu dezinformacionu delatnost iz ruskih izvora, usmerenu na snižavanje izlaznosti i uticanje na izbor birača“, navodi se u junskom izveštaju EK. Kako se podvlači, reč je o širokom dijapazonu tema, od širenja sumnji u demokratski legitimitet EU, do onih spornih, poput migracija. Radna grupa „Istok“ za strateške komunikacije otkrila je u prvoj polovini ove godine 998 slučajeva dezinformacija, u poređenju sa 434 u istom periodu prethodne.

U izveštaju se pominju i dejstva drugih spoljnih aktera, ali se ne navodi kojih. Ističe se, međutim, da su političke snage unutar EU „često preuzimale taktiku i retoriku koju koriste ruski izvori za napad na EU i njene vrednosti“. I komesar za bezbednosna pitanja EU, Britanac Džulijan King priznao je tokom debate u EP 17. 9. da nema dokaza „obimnih koordinisanih dezinformacionih napada“, ali da „to ne znači, nažalost, da su ti izbori bili zona slobodna od dezinformacija“. King je naveo i podatak o „80.000 sumnjivih naloga“ po mrežama.

Evroparlamentarci su otvoreno prozivali Rusiju, ali švedski poslanik Tomas Tobe dodao je i druge: „Rusija uz pomoć državnih medija i fabrika trolova vodi protiv Evrope informativni rat niskog intenziteta, ali mi znamo da i druge totalitarne države, poput Kine, Irana i Severne Koreje preduzimaju pokušaje da oslabe naše demokratske institucije“! Najdalje je otišao poslanik nemačkih Zelenih Rajnard Bitikofer: „Iako su pokušaji mešanja iz Rusije već dokazani, slično pokušava da radi i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, totalitarno rukovodstvo Kine i reakcionarni krugovi u SAD.“ Da bi sve to spremno dočekao Francuz Paskal Djuran, ocenom da Brisel izdvaja „mizeran novac“ u poređenju sa sumama koje druge zemlje troše na podrivačku delatnost u EU; samo Rusija je odvojila oko milijardu i po evra i propagandnu kampanju za podršku određenim partijama u EU, konkretno u Francuskoj i Italiji. Dok, navodi, „Stratkom“, evropska radna grupa za strateške komunikacije, formirana za suprotstavljanje propagandi, ima godišnji budžet od svega tri miliona evra. Jadni „Stratkom“!

BORBA ZA BUDžET: DAJ ŠTA DAŠ I tako, malo-pomalo, dolazimo do suštine. To je, naravno, novac. Tačnije, „mizeran novac“, kako bi rekao Djuran. A oni bi hteli više, njima treba mnogo više, njihove potrebe su veće. Najbolje da to budu milijarde evra, kao što to rade Rusi, Kinezi i sve druge totalitarne zemlje, uključujući Korejce, Erdogana i zle američke reakcionare. Pokazalo se, doduše, da EU ne izdvaja tri već 4,2 miliona evra za „podršku slobodi medija i novinarska istraživanja“. Ova rezolucija podsetila je mnoge na 2016. godinu, kada je usvojen prethodni dokument, a Rusija označena kao izvor propagande i dezinformacija, zajedno sa Islamskom državom i Al Kaidom. U međuvremenu je Rusija praktično uništila „konkurenciju trolova“, ID i Al Kaidu, pa su preostali samo Kim Džong Un i tužni američki reakcionari. Ali za EP i oni mogu da posluže: kada je u pitanju borba za budžet, daj šta daš.

I površnijom analizom ovih dokumenata lako bi se došlo do određenih zaključaka. Najpre, da evroparlamentarci ponavljaju stalno istu priču, a ne nude dokaze. Doduše, poslanik Bitikofer kaže da su „pokušaji mešanja iz Rusije već dokazani“, pa nema potrebe da oni sada to rade. Znači, polazi se od lažnih ili sumnjivih premisa, ali se traži realan novac iz džepova evropskih građana. Povećanje finansijskih davanja je važan motiv ovog kukumavčenja u EP, ali ne i najvažniji. Ima nešto bitnije, krunski motiv ovakvih izlaganja, kada se svi pitaju: da li je moguće da skoro 500 ozbiljnih ljudi, narodnih predstavnika glasa za dokument sastavljen od pukih spekulacija, gotovo bez ikakve veze sa stvarnošću.

Reč je o strateškim problemima unutar EU i njenim odnosima s bližim i daljim okruženjem. Birokratske strukture u Briselu – a EP je oduvek bio mesto gde se njihovi interesi pretaču u zakone, nameću svim građanima EU i postaju obaveza – osećaju da gube tlo pod nogama. Poslednji izbori za EP, i potresi koji su se pre i posle toga dogodili, najbolje to pokazuju. I onda su oni, manirom iskusnih, okoštalih birokrata, još pre nekoliko godina smislili kako da skrenu pažnju građana s realnih problema. Tako su i došli do toga da je Rusija, koja je u tom trenutku dospela u otvoreni sukob s Vašingtonom zbog pitanja Sirije i Ukrajine, kriva za navodne dezinformacije kojima se podrivaju „evropske vrednosti i institucije“. U tome se, delom, i krije razlog zašto su antiruske sankcije uvek s oduševljenjem usvajane u EP. Pa su dodali i islamiste s bradama, pošto je tih godina u Evropi bio izražen strah posle brojnih terorističkih napada, za koje se još pouzdano ne zna ko ih je, i s kojim ciljem, naredio i organizovao.

KOLIKO PARA – TOLIKO „ISTINE“ Godinama kasnije situacija u Evropi se još pogoršala, pa Moskvu optužuju ne samo za podrivanje briselskih genijalnih zamisli već i da pokušava da direktno odlučuje u EU. Time se stvara novi izgovor za sve neuspehe: naše ideje su odlične, ali ne možemo da ih ostvarimo jer nas Rusi (Kinezi, Arapi, Iranci, Korejci – ubaciti po potrebi) sabotiraju! Optužuju za opstrukciju političke snage „podržane iz Rusije“ koje bi tek trebalo da dođu na čelo svojih država i time šalju poruku: ako mi padnemo, nastupiće opšta propast, a naše demokratske institucije preći će pod totalitarnu vlast Rusije (Kine, S. Koreje…). Dovoljno zastrašujuće za mnoge birače, dosad. Niko da ih upita: zašto onda i vi, ako zli Rusi ulažu milijarde evra u propagandu i dezinformacije, tražite više novca za isto? I još želite time da „usrećite“ i zemlje na Balkanu i širom bivšeg SSSR-a? Kada bi ih neko to pitao, verovatno bi odgovorili – tražimo milijarde da bi mogla da se čuje naša istina umesto ruskih, kineskih i turskih laži! Naravoučenije: svako ima svoju „istinu“, ali nemaju svi milijarde evra da se za nju čuje. Zato se i bune.

Piše: Bojan Bilbija za pecat.co.rs

Danas objavljeno

Vedrana Rudan Đokoviću: Da si princ silovatelj devojčica sve vize bi ti valjale

M.

Poznati magazin: Srbi su narod heroja, a predstavljeni su kao gadan narod, ratni hučkači….

M.

Jesu li Srbi uopšte ljudi?

Zeljka

Ostavite komentar