Putin upozorio - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Putin upozorio

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da Ministarstvo zdravlja te zemlje mora da se pripremi na drugi talas koronavirusa.

Drugi talas mogao bi da nastupi u oktobru ili novembru ove godine.

On je podržao inicijativu da se počnu pripreme o ponovnom otvaranju zdravstvenih ustanova, kada se okonča pandemija, prenosi TAS.

“Želeo bih da skrenem pažnju našim kolegama, pre svega, ministru zdravlja Mihailu Murašku, na potrebu da se pripremimo za ublažavanje restrikcija pod kojima živimo. Moramo da razmišljamo o drugom talasu, koji bi, prema navodima stručnjaka, mogao da nastupi na jesen, u oktobru ili novembru”, rekao je Putin tokom onlajn sastanka o situaciji u vezi sa koronavirusom u zemlji.

Putin je ocenio da se situacija u vezi sa širenjem koronavirusa u Rusiji generalno stabilizovala.

On je dodao da se i u Moskvi, koja se prva suočila sa epidemijom, i u drugim ruskim regionima, broj prijavljenih slučajeva na dnevnom nivou postepeno smanjuje.

Međutim, kako je naglasio, “do sada ova dinamika nije brza kao što bismo voleli da bude, nekad je čak i nestabilna, ali je i dalje prisutna”.

Kao primer naveo je da je pre nedelju dana stopa porasta u broju slučajeva širom Rusije iznosila 5,9 odsto, a danas je 3,5 odsto.

“U međuvremenu, od ključne je važnosti da do takvog pada dođe usled konstantnog povećanja količine testova, što omogućava da se otkrije bolest u ranoj fazi”, rekao je Putin.

On je naglasio da je u protekle dve nedelje broj obavljenih testova porastao za skoro tri miliona, odnosno da se na dnevnom nivou testira skoro 240.000 ljudi.

Golikova: Očekujemo drastičan porast stope mortaliteta
Stopa smrtnosti od koronavirusa u maju će u Rusiji biti u dramatičnom porastu, izjavila je danas zamenica ruskog premijera Tatjana Golikova.

Prema njenim rečima, analiza ruskih stručnjaka na osnovu rezultata u protekle tri nedelje i kretanje epidemiološke krive pokazuju da će za ovaj mesec biti registrovan ozbiljan porast stope smrtnosti.

“Ne štedimo truda sa spasemo što više pacijenata je moguće, ali infekcija uz hronične bolesti ne može uvek da bude izlečena”, rekla je Golikova, prenosi Tas.

Ona je objasnila da se, za razliku od drugih zemalja, u Rusiji u 100 odsto potvrda o smrti navode sve okolnosti o smrti, uključujući mesto i uzrok.

“To znači da, za razliku od drugih zemalja, statistika mortaliteta i morbiditeta u Rusiji ima masovan i pojedinačan karakter”, zaključila je Golikova.

B92

Danas objavljeno

Samo povlačenje nametnute odluke može BiH vratiti u pređašnje stanje

M.

Više hiljada ljudi izašlo na ulice; građani protestuju; reagovala policija

M.

Vulin: Belivuk je na korak do doživotne robije

M.

Ostavite komentar