25. Septembra 2019.

Putin u tajnosti poslao pisma članicama NATO?

Big Portal

Kako piše “Komersant”, pozivajući se na izvor upoznat sa sadržajem dokumenta, to pismo navodno je poslato još 19. septembra, prenio je Sputnjik.

Napominje se da su pismo takođe primili šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Komersant” piše da je Moskva vec´ predlagala slične sporazume državama Alijanse, ali da tada one nisu pokazale interesovanje za to.

“Pozivamo vas da podržite naše napore zalaganjem u korist proglašenja moratorijuma na raspoređivanje raketa srednjeg i kratkog dometa kopnenog baziranja u okviru NATO-a, slično onom koji je najavila Rusija”, piše u pismu.

Iz Putinovog pisma vidi se da je čak i bez Sporazuma o likvidaciji raketa Rusija spremna da se dogovara sa zemljama NATO-a o nekim mjerama verifikacije, ističe list.

Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa potpisan je 8. decembra 1987. godine, tokom posjete sovjetskog lidera Mihaila Gorbačova Vašingtonu. Strane su se obavezale da unište sve sisteme balističkih i krstarec´ih raketa kopnenog baziranja srednjeg i kratkog dometa (od 1.000 do 5.500 i od 500 do 1.000 kilometara).

U oktobru 2018. godine američki predsjednik Donald Tramp najavio je povlačenje Vašingtona iz tog sporazuma, optužujuc´i Rusiju za njegovo dugoročno kršenje, za šta američka strana nije dostavila nikakve dokaze.

Kao odgovor na poteze Sjedinjenih Američkih Država Rusija je 2019. godine obustavila svoje učešc´e u Sporazumu.

Sporazum je prestao da važi početkom avgusta.

NN

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare