Putin: Situacija je kritična - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Putin: Situacija je kritična

Situacija u Siriji je kritična, svi to vide i shvataju, konsultacije Rusije i Turske po tom pitanju su veoma nužne, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

“Želim da izrazim nadu da će u poslednje vreme postignuti nivo rusko-turskih odnosa odigrati ulogu u rešavanju svih složenih pitanja koja su se pojavila u regionu i omogućiti nam da pronađemo odgovore na sva, čak i veoma teška pitanja u interesima i Turske i Rusije i svih zemalja regiona“, rekao je Putin na početku razgovora sa turskim predsednikom.

Putin i Erdogan sastali su se danas u Sočiju gde razgovaraju u uskom formatu, preneo je Sputnjik.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je izjavio da će razgovor dvojice lidera biti temeljan i složen i da će oni morati da razgovaraju o „mnogim temama“.

Dan pre sastanka sa Putinom, Erdogan je izjavio da će Ankara „preduzeti korake“ u Siriji nakon razgovora sa predsednikom Rusije. U utorak ističe pet dana roka obustave turske vojne operacije.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan od 9. oktobra vodi operaciju “Izvor mira” u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije Islamske države.

Kurdi i Damask su zatim zaključili sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turskoj, a Asad je pokrenuo vojsku do severne granice i zauzeo nekoliko gradova koje su ranije kontrolisali Kurdi, uključujući Raku.

Vašington i Ankara su nakon toga, 17. oktobra, objavili su da su se dogovorili da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage na 30 kilometara u unutrašnjost Sirije kako bi se stvorila tampon-zona koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Bez obzira na to, mediji prenose da se privremeno primirje povremeno narušava.

Danas objavljeno

Preminuo Aki Rahimovski

Zeljka

Slovenija: Više povrijeđenih u nezgodi sa balonom

M.

Nestali mladić iz Splita sinoć bio aktivan na Viberu

M.

Ostavite komentar