"Putin se neće ponovo kandidovati" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Putin se neće ponovo kandidovati”

Glavna urednica MIA “Rusija sevodnja” Margarita Simonjan kaže da se predsjednik Rusije Vladimir Putin neće kandidovati za treći mandat.

“Za one koji su se pitali da li će se šef kandidovati za još jedan predsjednički mandat — neće” napisala je ona na svom nalogu na “Telegramu”.

Putin inače danas odgovara na pitanja novinara, u okviru velike godišnje konferencije za koju se ove godine akreditovalo više od 1.800 novinara.

Tokom konferencije Putin je, između ostalog, rekao da Ustav ne treba mijenjati.

“Ustav je živ instrument i treba da odgovara razvoju društva, ali ne treba mijenjati njegov osnovni dio ili donositi novi zakon”, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

“Postoje osnovne stvari koje su utvrđene i koje treba da realizujemo u cjelini, a one su sadržane u prvom poglavlju. Ono je, po mom mišljenju, neprikosnoveno”, ocijenio je Putin.

Ostalo se, dodao je, na ovaj ili onaj način može mijenjati i o tome se vode diskusije.

“Razumijem logiku onih koji predlažu takve stvari. To je vezano za moguće proširenje prava parlamenta uz izvjesne izmjene prerogativa i predsjednika i Vlade. Sve se to može raditi poslije dobre pripreme i duboke diskusije u društvu, ali veoma pažljivo”, primjetio je Putin.

On je takođe podsjetio da su se ranije promjene Ustava ticale broja mandata.

“Šta bi moglo da se uradi? Što se tiče mandata, da se izbaci ograničenje ’zaredom‘. Evo, vaš pokorni sluga je odslužio dva mandata zaredom, a onda otišao sa te dužnosti i imao ustavno pravo da se vrati na dužnost predsjednika zato što to više nije bilo dva mandata zaredom. Ali to zbunjuje neke naše politikologe i društvene aktiviste i vjerovatno bi se ono (ograničenje) moglo ukloniti”, naveo je ruski predsjednik, prenosi “Sputnjik”.

Danas objavljeno

Ukrajina neće skoro u EU: Samit u Kijevu pokušaj da Zelenski lakše proguta tu gorku pilulu

M.

Nesreća u Banjaluci: Teško povrijeđen Šveđanin, hitno prebačen u UKC Srpske

M.

Autobus sletio sa autoputa, tri osobe poginule

M.

Ostavite komentar