Putin se nada da će SZO uskoro odobriti Sputnjik V - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Putin se nada da će SZO uskoro odobriti Sputnjik V

Ruski predsednik Vladimir Putin izrazio je nadu da će Svetska zdravstvena organizacija (SZO) uskoro odobriti vakcinu protiv koronavirusa Sputnjik V.

Dodaje da je taj potez od suštinskog značaja za uvećanje globalnih zaliha.

Putin je rekao u razgovoru sa predsednikom Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca Frančeskom Rokom, da je neophodno odobrenje SZO kako bi Rusija pomogla drugim državama isporučujući Sputnjik V, između ostalog i besplatno.

“Nameravamo da proširimo takvu pomoć”, rekao je Putin.

Odobrenje SZO bilo bi znak međunarodnog poverenja u vakcinu posle rigoroznog procesa ispitivanja i moglo bi da otvori put za uključivanje te vakcine u program Kovaks prema kome ta agencija UN i ključni partneri šalju kovid vakcine desetinama zemalja širom sveta zavisno od potrebe. Ruski lider je rekao i da bi odobrenje SZO omogućilo Rusima i drugima koji su primili vakcinu Sputnjik V da slobodno putuju, a takvih je oko 200 miliona širom sveta.

Putin, koji je uprkos porastu broja infekcija u Rusiji više puta ponovio da vakcinacija treba da ostane dobrovoljna, naglasio je danas da vlasti koriste “ubeđivanje, a ne pritisak” i da se bore protiv “predrasuda i mitova koji izazivaju averziju prema vakcinaciji”.

Danas objavljeno

Krivokapić preuzeo funkciju ministra pravde Crne Gore

M.

Upozorenje: “Nova runda sukoba”

M.

Zelenski jasan: “Ne planiramo”

M.

Ostavite komentar