Putin: Rusija se protivi militarizaciji svemira - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Putin: Rusija se protivi militarizaciji svemira

Rusija se uporno protivi ideji militarizacije svemira, ali su akcije SAD i njihovih saveznica prinudile Moskvu da stvori kontratežu toj rastućoj prijetnji, izjavio je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Rusija se uvijek protivila i nastaviće se protiviti militarizaciji svemira”, poručio je predsjednik na sastanku vlade posvećenom vojnoj politici.

Putin je izrazio zabrinutost rastućom sposobnošću svjetskih sila da jačaju kapacitete svojih svemirskih sistema koji imaju aplikacije i za vojnu za i dvojnu upotrebu.

“Američko političko i vojno čelništvo otvoreno smatra svemir ratnom arenom. Takav razvoj situacije zahtijeva naše pojačane napore na snaženju naše orbitalne grupe kao i naše raketne i svemirske industrije”, kazao je ruski čelnik.

Rusku takozvanu orbitalnu grupu čini više od 150 satelita, od kojih dvije trećine imaju vojnu namjenu. Većina su ih djelovi vojnih satelitskih telekomunikacijskih sistema, ali Rusija takođe posjeduje satelite koji nadziru lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila, kao i kratkometnih taktičkih projektila.

Taj sistem upozoravanja značajno je ojačan u posljednjim godinama i uspješno je testiran tokom velikih vojnih vježbi u oktobru, navodi ruski predsjednik, prenosi RT.

FENA

Danas objavljeno

Građani za “crni petak” potrošili skoro 25 miliona KM

M.

Šef SZO zabrinut: “Razumijem sve zemlje”

M.

Sutkinja Drena Marin osuđena na zatvor i zabranu vršenja dužnosti

M.

Ostavite komentar