Putin: Rusija i SAD imaju zajedničke interese oko klimatskih promjena - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Putin: Rusija i SAD imaju zajedničke interese oko klimatskih promjena

Moskva i Vašington dele zajedničke interese o klimatskim promenama, izjavio je Putin specijalnom američkom izaslaniku za klimu Džonu Keriju.

“Problem klime jedan je od sektora gde Rusija i SAD imaju zajedničke interese i slične pristupe”, rekao je ruski predsednik, navodi se u saopštenju koje je danas objavio Kremlj.

Kako se navodi, Putin pridaje “veliki značaj” ostvarenju ciljeva iz Pariskog sporazuma o klimi, on takođe podržava “depolitizovan dijalog” o toj temi.

Keri koji je ove nedelje u poseti Moskvi, već je pozvao na razvoj saradnje u oblasti klime tokom sastanka u ponedeljak sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovim.

Rusija, jedan od najvećih svetskih proizvodjača nafte i gasa, obećala je u nekoliko navrata poslednjih godina da će klimatske promene shvatati ozbiljno. Sve su veći šumski požari u Sibiru i topljenje večito zamrznutog tla – “permafrosta”, ugrožava nekoliko gradova u oblasti Severnog pola.

Tokom godišnjeg govora u aprilu, predsednik Vladimir Putin izjavio je da se Rusija mora prilagoditi klimatskim promenama i naredio stvaranje industrije koja će reciklirati ugljenik ispušten u atmosferu.

Klimatske promene su jedna od retkih oblasti u kojima su Sjedinjene Države i Evropska unija i usred stalnih tenzija s Moskvom izrazile spremnost za saradnju s Rusijom.

Danas objavljeno

Opozicija traži novo brojanje za predsjednika RS i za Narodnu skupštinu

Vanja A

Policija provjerava glasanje u Krajišniku odakle potiče Trivićeva

Vanja A

Predložen pritvor za članove biračkog odbora u N. Gradu

Vanja A

Ostavite komentar