10. Maja 2022.

Putin priprema novi udar na “neprijateljske zemlje”

Big Portal

Njeni zadaci će uključivati utvrđivanje uslova za transakcije sa neprijateljskim državama, navodi Rojters.

Putin je u martu rekao da će Rusija, najveći svetski proizvođač prirodnog gasa, zahtevati od zemalja koje smatra neprijateljskim da plaćaju gorivo u rubljama otvaranjem računa u Gasprombanku.

Poljska i Bugarska odbile su da tako postupe, a ruski energetski gigant Gasprom prekinuo im je snabdevanje prošlog meseca. Kremlj je rekao da će se isto dogoditi svakom drugom ko odbije nove uslove plaćanja.

Radna grupa osmisliće “infrastrukturu za međunarodna plaćanja, uključujući u ruskim rubljama, s trgovinskim partnerima iz stranih država i teritorija koji sprovode neprijateljske akcije protiv Rusije”, navodi se u nalogu, prenosi Index.

Takođe će se razmotriti uslovi plaćanja u rubljama i drugim nacionalnim valutama sa prijateljskim zemljama – koje bi uključivale Kinu i Indiju iako nisu imenovane. Grupa – koju će predvoditi predsednički savetnik Maksim Oreškin, takođe ima zadatak da pronađe mere za smanjenje rizika povezanih sa zamrzavanjem gotovo polovine ruskih deviznih rezervi od 640 milijardi dolara.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare