10. Novembra 2022.

Putin potpisao novi ukaz

Big Portal

Prema dokumentu, Rusija smatra da su tradicionalne vrijednosti osnova ruskog društva.

Pod pojmom “tradicionalne vrijednosti” podrazumijevaju se moralne smjernice koje formiraju pogled na svijet ruskih građana, koje se prenose sa generacije na generaciju, a koje čine osnovu ruskog građanskog identiteta i zajednickog kulturnog prostora zemlje, jačaju građansko jedinstvo i na jedinstven način se manifestuju u duhovnom, istorijskom i kulturnom razvoju višenacionalnog naroda Rusije.

Kao “prijetnje tradicionalnim vrijednostima” navode se djelatnost ekstremističkih i terorističkih organizacija i “pojedinačnih medija”, kao i akcije SAD i drugih neprijateljskih zemalja, pojedinih međunarodnih korporacija i nevladinih organizacija, kao i aktivnost pojedinih organizacija i lica na teritoriji Rusije.

Takođe se ističe da destruktivni ideološki uticaj na Ruse postaje prijetnja za demografsku situaciju u zemlji, kao i da “promovisanje netradicionalnih seksualnih odnosa” spada u sistem vrijednosti koji je destruktivan za rusko društvo.

Kako se navodi, Rusija će na međunarodnoj sceni formirati imidž zemlje koja čuva i štiti ljudske duhovne i moralne vrijednosti, dok saradnja vlasti i medija treba da služi očuvanju i jačanju tradicionalnih vrijednosti u Rusiji.

Odredbe osnova državne politike Rusije u sferi tradicionalnih vrijednosti podliježu korekciji najmanje jednom u šest godina, a ukaz stupa na snagu od dana potpisivanja, 9. novembra 2022. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare