Putin: Postaje turbulentno, mi ne diktiramo volju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Putin: Postaje turbulentno, mi ne diktiramo volju

“Geopolitički procesi postaju sve turbulentniji u svetu uprkos nekim pozitivnim signalima, dok se erozija međunarodnog prava nastavlja”, poručio danas Putin.

“Pokušaji da se silom proguraju sopstveni interesi i ojačala sopstvena bezbednost na štetu bezbednosti drugih, nastavljaju se nesmanjenim tempom”, izjavio je ruski lider u video poruci učesnicima i gostima 9. Moskovske konferencije o medjunarodnoj bezbednosti, a prenosi agencija Tass.

Rizici od širenja oružja za masovno uništenje, medjunarodni kriminal, sajber zločini i terorizam su, prema njegovim rečima, ključne
globalne pretnje.

“Postoje ozbiljne zabrinutosti zbog regionalnih oružanih sukoba i rizika od širenja oružja za masovno uništenje, aktivnosti prekograničnih kriminalnih grupa, trgovine drogom i sajber kriminalaca”, izjavio je Vladiir Putin, dodajući i da međunarodni terorizam još uvek predstavlja ključnu prijetnju.

Napominje da obim i globalna priroda svih tih izazova zahtevaju da sve države udruže napore, i da taj kolektivni rad mora biti zasnovan na međunarodnom pravu i ciljevima i principima Povelje Ujedinjenih nacija.

Od svog osnivanja, UN su, naglasio je Putin, bile i ostaju osnova za sistem međunarodnih odnosa, a glavni cilj ove autoritativne i međunarodno priznate organizacije jeste “da spreči globalni sukob ili novi svetski rat “.

“Rusija planira da nastavi da pomaže konsolidaciji mira i stabilnosti na kontinentu u budućnosti, uvek imajući na umu svoju odgovornost za bezbednost i procvat susednih zemalja”, rekao je Putin.

Ruski predsednik je pomenuo rešavanje regionalnih sukoba kao važan aspekt obezbeđivanja globalne bezbednosti, dodajući da Rusija to aktivno promoviše.

Naveo je i da Rusija ne traži jednostranu vojnu prednost u sferi strateške stabilnosti, ali da neće dozvoliti nijednoj strani da ostvari prevlast.

Putin je istakao Rusija nikada ne diktira svoju volju drugim zemljama i spremna je da učestvuje u rešavanju globalnih i regionalnih izazova, i da proširi kreativnu saradnju sa svim partnerima pod jednakim uslovima, koristeći političke i diplomatske metode.

Danas objavljeno

Zaplijenjena droga od 10 miliona evra, hapšenje i u Srbiji

M.

Uoči sastanka sa Lavrovim iznenada preminuo ministar

M.

Petković: Kurti da prestane da obmanjuje javnost

M.

Ostavite komentar