Putin poslao poruku Zapadu: Podsetio ih šta dešava kada pokušavaju da nagaze Rusiju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Putin poslao poruku Zapadu: Podsetio ih šta dešava kada pokušavaju da nagaze Rusiju

Vladimir Putin je na 80. godišnjicu napada nacističke Nemačke na SSSR podsetio šta se dešava kada izda vlastite nacionalne interese, i pokuša da nagazi Rusiju.

To su ocenili eksperti povodom autorskog članka lidera Rusije objavljenog u nemačkim medijima.

Putin je u članku pod nazivom “Budimo otvoreni uprkos istoriji”, posvećenom 80. godišnjici napada nacista na Sovjetski Savez, rekao i da je danas celokupan sistem evropske bezbednosti degradirao, da su tenzije u porastu, kao i da postoji rizik od nove trke u naoružanju. Kako je rekao, činilo se da bi ideja nekadašnjeg francuskog lidera Šarla de Gola o “zajedničkom kontinentu” mogla da postane realnost, međutim to se nije dogodilo.

Ruski politikolog Fjodor Birjukov konstatuje da na ovaj dan žalosti ne samo za Rusiju, nego i za čitavo čovečanstvo i celu Evropu, ruski predsednik još jednom podseća svoje evropske partnere kako se završavaju pokušaji Evrope kada izda vlastite nacionalne interese ali i kad pokuša da nagazi Rusiju.

“Drugi svetski rat i okupljanje Evrope pod zastavama Trećeg rajha je zapravo predstavljalo izdaju nacionalnih interesa evropskih naroda zarad jednog projekta (nacizma). Kao rezultat toga, Evropa se našla na ivici katastrofe iz koje ju je izvukao SSSR. Sovjetski vojnici su zaista u Evropu došli kao oslobodioci, kao sila koja će uspostaviti red i vratiti svet u normalan život. Isto se dešava i danas kada Evropa i evropske birokrate u NATO-u ponovo pokušavaju da izvrše pritisak na Rusiju. Naš predsednik upozorava da iz toga ne može izaći ništa dobro”, istakao je Birjukov.

Ruski ekspert skreće pažnju i na to da ruski predsednik podseća na primere dostojne, efikasne i uzajamne saradnje koja je postojala u svako doba, i pre i posle rata. Ona postoji i sada, ali mnogi su, upozorava Birjukov, između ostalog i zato što revidiraju istoriju, zaboravili pouke Drugog svetskog rata.

“Neke snage u Evropi gaje revanšistička osećanja prema Rusiji. Danas, 22. juna, potrebno je podsetiti se kako se to završava. Moramo izvlačiti pouke iz istorije i pokušati da ne ponavljamo greške vlasti nekih evropskih zemalja tog doba, koje su se, zarad prolaznih ideja, odrekle svog suvereniteta i izdale svoje narode”, rekao je Fjodor Birjukov.

NATO sputava
Zamenik direktora ruskog Fonda za razvoj savremene diplomatije Dmitrij Perlin, komentarišući članak ruskog predsednika, podseća da je Rusija, nakon što se Sovjetski Savez raspao, izabrala put svog spoljnopolitičkog razvoja, da je Evropa zajednički dom.

“Rusija, koju predstavlja Putin, govori o tome da sebe vidimo kao deo Evrope i deo stavova i ideja Šarla de Gola koji je video zajednički evropski prostor, od Urala do Atlantika. Putin, obraćajući se liderima Evrope, a pre svega Nemačkoj, kaže da je Rusija i dalje spremna da prati ovaj put”, rekao je Perlin.

Istovremeno, Perlin ukazuje na to da Vladimir Putin u svom članku ističe da je upravo širenje NATO-a problem koji sputava razvoj velikog evropskog projekta. Shodno tome, kako kaže ekspert, na dnevnom redu Rusije i Evrope je pitanje da li će evropski lideri biti u stanju da vode samostalnu politiku, nezavisnu od SAD i NATO.

“Danas, birajući partnerstvo sa Sjedinjenim Državama, Evropa je nešto poput vazala SAD-a i njena politika je određena sporazumima sa Amerikom. Dakle, šanse za sprovođenje ideja o kojima je Putin pisao, nisu baš velike, jer je danas celokupna evropska birokratija zavisna od američke spoljne politike. Zbog toga, posledice trpe i obični Evropljani i evropske elite. Rusija je spremna da postane partner evropskih zemalja, ako one same odaberu ovaj put”, zaključio je Perlin.

Danas objavljeno

Minsk će i 2023. plaćati ruski gas u rubljama

M.

Erdogan: U toku pripremni radovi za gasno čvorište

M.

Bajden dao “signal” Zelenskom: Vrijeme je za razgovor…

M.

Ostavite komentar