23. Februara 2021.

Putin: Pamte se podvizi ruske vojske u odbrani zemlje

Big Portal
  • Upućujem najsrdačnije riječi zahvalnosti veteranima, velikoj generaciji koja nas je naučila da pobjeđujemo i da se ne predajemo. Pamtimo te zavjete. Pamtimo podvige ruske vojske koja je uvijek neustrašivo branila svoju zemlju, primala na sebe najteže napade neprijatelja – istakao je Putin na ceremoniji, kojoj je prisustvovao i ministar odbrane Sergej Šojgu.

Navodeći da je vijekovna istorija Rusije ispunjena neprolaznim primjerima junaštva predaka, Putin je istakao da su upravo zbog toga u Rusiji tako jake tradicije patriotizma i neraskidive veze između naroda, države i njihovim pouzdanim zaštitnicima – vojskom i flotom, te da je taj savez kovan vijekovima i danas jednako važan i neophodan.

On je dodao da je vojna profesija oduvijek bila sudbina hrabrih ljudi snažnog duha i jake volje, te da je uvjeren da u Oružanim snagama Rusije služe upravo takvi ljudi, što su i pokazali više puta, na vojnim vježbama i u ratnim uslovima, prenosi “Sputnjik”.

Putin je naveo da se Rusija ponosi vještinama svojih branilaca u vrijeme kada savremeni svijet od njih zahtijeva stalnu opreznost i spremnost da momentalno reaguju na teške izazove.

  • Znam da su naši oficiri uvijek bili i ostaju primjer visokog profesionalizma, plemenitosti, izdržljivosti i časti – istakao je Putin.

Ministar Šojgu čestitao je vojnicima i veteranima Dan branilaca otadžbine, istakavši da je taj dan s pravom narodni i da oličava herojske stranice ratne istorije Rusije, snagu duha, hrabrost i slavu sjajnih pobjeda ruske vojske.

On je dodao da posebne riječi zahvalnosti zaslužuju veterani Drugog svjetskog rata i da će njihov besmrtni podvig uvijek biti za Ruse primjer hrabrosti i nesebičnog služenja otadžbini.

Šojgu je naglasio da danas ruski vojnici, slijedeći tradicije, usavršavaju svoju profesionalnu obuku, savladavaju savremeno oružje i tehniku, rješavaju važne zadatke za jačanje odbrambenih sposobnosti Rusije i zaštite njenih nacionalnih interesa.

Ministarstvo odbrane Rusije je povodom praznika objavilo specijalni snimak u koje se navodi da su “čast, dostojanstvo, hrabrost vrijednosti čiji je kvalitet neosporan u svim vremenima”, te da “upravo njih posjeduju pravi zaštitnici otadžbine, čiji dan cijela Rusija danas obilježava”.

Građani Rusije Dan branilaca otadžbine smatraju i praznikom muškaraca i zaštitnika u najširem smislu riječi.

Istovremeno, povodom obilježavanja ruskog državnog praznika, Dana branilaca otadžbine, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i izaslanik odbrane general-major Aleksandar Zinčenko učestvovali su, zajedno sa predstavnicima Ambasade Rusije u Beogradu, u ceremonijama odavanja pošte i polaganja vijenaca i cvijeća kod vojničkih memorijala.

Manifestaciji su prisustvovali i visoki zvaničnici Srbije, predstavnici diplomatskog kora i udruženja građana.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare