26. Aprila 2022.

Putin otkrio: “Lično sam čitao dokumenta o Kosovu”; “Tragično”

Big Portal

Putin je rekao da će se pregovori s Ukrajinom nastaviti u onlajn formatu, i izrazio nadu da će izazvati “pozitivan rezultat”.

Komentarišući trenutnu situaciju u Mariupolju, koju je opisao kao “komplikovanu i tragičnu”, rekao je ruske snage više ne spovode nikakve vojne operacije u tom gradu.

Kako je naveo, ruska vojska je u kontaktu sa onima koji sede u tamnicama “Azovstala”.

Putin je na konferenciji izneo i svoje opravdanje za trenutnu situaciju u Ukrajini.

Guterešu je rekao da i dalje očekuje i da se nada da će postići dogovor diplomatskm putem.

Putin je dodao da je na nedavnim pregovorima u Istanbulu postignut veliki napredak, ali je sugerisao da je taj napredak propao nakon izveštaja o masakrima civila u ukrajinskom gradu Buči.

Te izvještaje je nazvao “provokacijama”, pa dodao da “ruska vojska nije imala nikakve veze s tim”.

“Veoma sam dobro upoznat, lično sam čitao dokumenta o Kosovu”

Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale su nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda o Kosovu, saopštio je ruski lider Vladimir Putin na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom.

“Veoma sam dobro upoznat, lično sam čitao dokumenta Međunarodnog suda UN o Kosovu. Dobro se sec´am odluke Međunarodnog suda gde piše da prilikom realizacije prava na samoopredeljenje određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da traži dozvolu od centralnih vlasti da proglasi svoj suverenitet. To je rečeno u vezi Kosova i to je odluka međunarodnog suda. Tu odluku su svi podržali.

Lično sam čitao sve te komentare organa SAD, evropskih zemalja, svi su to podržali. Ako je to tako, onda DNR i LNR imaju isto pravo da proglase svoj suverenitet, ne obrac´ajuc´i se centralnim organima vlasti Ukrajine, jer je presedan napravljen”, rekao je Putin.

Ruski lider je istakao da je Rusija bila primorana da prizna nezavisnost DNR i LNR kako bi zaustavila genocid koji je Kijev sprovodio nad lokalnim stanovništvom. To se dogodilo nakon što je Ukrajina saopštila da nec´e sprovoditi Minske sporazume.

“Još jednom ponavljam: to je bila iznuđena mera kako bi okončali stradanja ljudi koji žive na tim teritorijama. Nažalost, naše kolege na Zapadu to radije nisu primec´ivale”, istakao je Putin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare