21. Septembra 2022.

Putin odustaje?

Big Portal

On će to učiniti samo ako bude prepoznao da ne može da pobedi u ratu, izjavio je u Njujorku nemački kancelar Olaf Šolc.

“Iz tog razloga nećemo prihvatiti nikakav mir po diktatu Rusije i zato Ukrajina mora biti u stanju da se odbrani od ruskog napada”, poručio je Šolc u utorak, u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, prenosi Rojters.

“Povratak imperijalizma, sa Putinovim ratom protiv Ukrajine, nije samo katastrofa za Evropu već i za globalni mirovni poredak zasnovan na pravu”, rekao je nemački kancelar.

On je pozvao UN da odbrani taj poredak od onih koji bi više voleli svet u kome “jaki vladaju slabim”.

“Da li da bespomoćno posmatramo kako neki žele da nas katapultiraju nazad u svetski poredak gde je rat uobičajeno sredstvo politike, gde nezavisne države moraju da se pridruže svojim jačim susedima ili kolonijalnim gospodarima, a prosperitet i ljudska prava su privilegija za nekoliko srećnih?” upitao je Šolc.

Druga mogućnost , prema Šolcu, jesu zajednički napori da se “obezbedi da multipolarni svet 21. veka to i ostane”, što jeste njegov odgovor, kako je rekao, “kao Nemca i Evropljanina”.

Kako bi se taj cilj što uspešnije postigao, “globalni jug” treba da ima veću ulogu u međunarodnim odnosima i poslovima, ocenio je nemački kancelar, koji je i najavio da će Berlin 25. oktobra biti domaćin konferencije o obnovi Ukrajine, navodi Rojters.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare